23. helmikuuta 2013

Stroganoff

Olen muutamaan kertaan ehtinyt testaamaan syksyllä lahjaksi saamaani Sarpaneva-pataa karjalanpaistin valmistamiseen. Oikein hyvää paistia olen saanutkin siinä aikaiseksi ja nyt halusin kokeilla jotain uutta. Tarkoitus oli tehdä jonkinlaista pitkään haudutettua liharuokaa ja lopulta päädyin yhteen klassikkoon eli stroganoffiin. Arkista makkarastroganoffia olen tehnyt monet kerrat, sillä se ei haudutteluja kaipaa, mutta siinä on stroganoffin herkulliset maut. Nyt kuitenkin lähdin ensimmäistä kertaa tekemään aitoa, oikeaa stroganoffia naudan paistista. Kahden ja puolen tunnin hauduttelu ja ruoan valmistumisen odottaminen palkittiin, kun saimme lautaselle ihanan mureaksi kypsynyttä lihaa kermaisen kastikkeen ja suolakurkkujen kera.

Stroganoff:

800g naudan paistia kuutioina
4 rkl margariinia
1 iso sipuli
suolaa
valkopippuria jauheena
mustapippuria myllystä
2-3 rkl venhäjauhoja
6 dl vettä
70 g tomaattipyreetä
1 rkl väkevää sinappia
1 dl kuohukermaa (tai smetanaa)
3 suolakurkkua

Ota liha lämpenemään pöydälle vähintään ½ tuntia ennen valmistusta. Jos käytät kokonaista paistia, kuutioi liha. Kuori ja pilko sipuli. Kuumenna padassa ruokalusikallinen margariinia ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä.

Sulata pannulla ruokalusikallinen margariinia ja paista 1/3 osa lihakuutioista kerrallaan, jotta pannu ei jäähdy. Ripottele ruskistuneiden lihakuutioiden pintaan suolaa, pippureita ja lopuksi vielä vähän vehnäjauhoja. Kääntele lihoja vielä hetki ja lisää ne sitten pataan sipulien joukkoon. Huuhdo pannu vedellä ja kaada neste pataan. Jatka lihojen ruskistamista samalla tavalla, kunnes kaikki lihat on paistettu.

Lihojen ruskistamisen jälkeen lisää pataan tomaattipyree, sekoita ja aloita lihojen hauduttaminen kannen alla. Hauduttaminen vie aikaa noin 2 ½ tuntia miedolla lämmöllä. Sekoittele välillä ja tarkista lihojen mureus. Kun liha on tarpeeksi mureaa, mausta kastike sinapilla ja kermalla. Käytin tällä kertaa kuohukermaa, koska sitä oli avattu purkki kaapissa. Muuten käyttäisin smetanaa, sillä se tuo stroganoffiin vielä lisää hyvää makua, vaikka kuohukermallakin maustettu kastike oli todella hyvää. Kuutioi vielä suolakurkut ja lisää kastikkeen joukkoon. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa. Nauti!




Skorpionin keittiössä myös Facebookissa! :)

4 kommenttia:

  1. Niin haaveilen tuosta padasta, mutta toistaiseksi en ole malttanut ostaa, olisi kyllä ikuinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kyllä suositella Sarpaneva-pataa :) Se on tosi laadukas ja tykkään tuosta puisesta kahvasta, jolla pataa ja kantta on helppo nostaa.

      Poista
  2. Täälläkin haaveillaan uudesta padasta. Tuo sinun on kaunis ja ilmeisesti käytännöllinen :)

    annemi/52weeksofdeliciousness

    VastaaPoista
  3. Kyllä Sarpaneva-pata on muotoilunsa ansiosta myös käytännöllinen :) Valurautapata maksaa jonkin verran, mutta on tosiaan hyvin hoidettuna ikuinen.

    VastaaPoista