10. maaliskuuta 2013

Mitä kissa söisi?

Kävin pitkästä aikaa kirjastossa aiemmin tällä viikolla. Mukaan tarttui monenlaista luettavaa ja yksi kirjoista oli Traute Cramerin Jos kissasi osaisi kokata. Kirjassa hän jakaa reseptejä, joita hän kokkailee seitsemälle karvaiselle kisukaverilleen. Meidän maatiaspentumme Luna on hyvin kaikkiruokainen, syö niin eläinkaupan kuivaraksuja kuin marketin märkäruokaa. Satunnaisesti maistuvat myös raaka jauheliha, raejuusto, tomaatti, porkkana.. jopa mansikkaa, bataattia ja ananasta Luna on maistanut. Ruokalaatua ja -merkkejä on kuitenkin vaihdeltava muutaman viikon välein, sillä Luna kyllästyy helposti. Siksi päätinkin tuon kirjan innoittamana kokeilla tehdä kissallemme jotain erilaista evästä.

Lunan lihapyörykät:

100 g naudan jauhelihaa
1 kananmunan keltuainen
½ tl kuivattua persiljaa
pienenpieni ripaus muskottipähkinää
1 keitetty peruna
paistamiseen 1 tl oliiviöljyä

Sekoita jauhelihaan kananmunan keltuainen, persilja sekä muskottipähkinä. Kuori peruna, laita se mikroon muutamaksi minuutiksi kypsentymään. Vaihtoehtoisesti voi tietysti käyttää normaalisti keitettyä perunaa, mutta nopeasti saa yhden perunan kypsennettyä mikrossakin. Muussaa peruna ja lisää se jauhelihaseoksen joukkoon. Pyörittele taikinasta minilihapyöryköitä ja paista tilkassa oliiviöljyä kypsäksi. Jäähdytä ja tarjoile raejuuston kanssa.




Kaikki kissanomistajat tietävät, miten nirsoja tapauksia nämä karvaiset ystävämme ovat, joten herää varmasti kysymys, maistuivatko nämä ruoat Lunalle. Kiinnostuneena se haisteli parvekkeen ikkunan raossa jäähtymässä olleita pyöryköitä, joten alku lupaisi hyvää.

Aluksi tarjosin lihapyöryköitä sellaisenaan, mutta niitä Luna kävi vain haistamassa. Sitten lisäsin kastikkeeksi raejuustoa ja sain Lunan jo nuolemaan lihapyöryköitä. Lopulta se suostui maistamaan ruokaa, tarjosin sitä kädestä. Sitten tajusin, etteihän se millään kokonaista pyörykkää osaa itse haukata, joten murensin yhden pyörykän käteeni. Siinä se taikasana sitten olikin ja pyörykkä hävisi kisun suuhun alta aikayksikön :) Eli murentakaa pyöryköitä ruokakuppiin, niin johan maistuu!


11 kommenttia:

  1. Nuohan näyttävät ihan syötäviltä kissanruoaksi.;) Joskus olen kaupassa katsellut vastaavanlaisia keittokirjoja koirille. Hauskoja.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan :) Koirat varmaan paremmin vielä syökin itsetehtyä ruokaa, kun taas kissat ovat aika valikoivia. Mutta kivaa vaihtelua näistä saa, kun kokeilee lemmikille jotain uutta :)

      Poista
  2. Meillä on varmaan siitä harvinainen kissa, että se syö mitä vaan mitä kuppiin laittaa! :) Tietysti hänellä on kilpailua ruuasta koiran kanssa, että sekin voi vaikuttaa asiaan. Meillä kissa pääasiallisesti syö raaka-ruokaa, mutta näitä voisi kokeilla "koulutusnameina".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ois kyllä onni ja autuus, jos ei tarviis joka kerta miettiä, että kelpaakohan tämä nyt tällä kertaa :) Yleensä Lunalle maistuu kaikki sellainen, mikä ei ole tarkoitettu sille. Eli kun minun lautasella on esim. raejuustoa, mansikkasosetta, niin varmasti tunkee nenänsä siihen, että hänenkin täytyy saada maistaa, mutta jos omaan kuppiin laittais vaikka mansikkaa, niin tuskin söis :D

      Poista
  3. Hienosti nuo kotieläimet osaavat kouluttaa omistajansa kuuliaisiksi kokeiksi. Toinen asia on kuitenkin se, ettei yksikään eläin ole vielä kuollut täysinäisen ruokakupin ääreen. Meilläkin syötäisiin mieluusti vaikka mitä erikoisherkkuja, mutta se on sitten loputon suo. Kummasti se arkisempi ja tavallisempi ruoka kuitenkin alkaa maistua kun tulee riittävän nälkä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, kyllä sitä kaikkea tekeekin lemmikkinsä eteen :) Normaalisti meillä mennään kyllä ihan perusmurkinalla, mutta joskus on kiva kokeilla jotain uutta. Meidän kissa ei edes ole niin ruoan perään, joten enemmän sitä hemmotellaan leikeillä ja silityksillä :)

      Poista
  4. Kuinka ihanaa että kokkaat sun kissalle! :-) Mullakin on koirien keittokirja ja myös sellainen kirja, jossa on ohjeita koirien makupaloihin ja kekseihin. Välillä on kivaa kokkailla koiralle jotain ruokia, mutta noita leivontareseptejä en oo vielä kokeillut :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos :) Koirat ovatkin ehkä parempia kokkailun kohteita, kun niille helpommin maistuu vaikka mikä. Kissat tuppaavat olemaan joskus aika nirsoja. Onneksi nämä pullat kuitenkin lopulta maistuivat meidän Lunalle :)

      Poista
  5. Voi kyllä on nyt kissanpäivät :) ihan voisi kissaksi ruveta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii :) Kiitos kommentista! Ei nuo pyörykät hukkaan mene, jos kissalle ei maistu kaikki. Pakastin siis osan annoksesta, joten hieman suolaa päälle, niin maistuu itsellekin, jos ei kisu suostu syömään :D

      Poista
  6. Rempan vuoksi meillä mausteet olohuoneen pöydällä....kissa alkoi maistelemaan muskottipähkinää..ilmeisesti sitä kannatta sitten käyttää :)

    VastaaPoista