6. marraskuuta 2013

Kauraiset sämpylät juureen

Pari kuukausi sitten kokeilin ensimmäisen kerran leipoa leipää juuritaikinaan. Nyt en enää ilman tekisikään :) Happamaksi käynyt esitaikina tuo sämpylöihin herkullisen maun ja syntyy helposti. Vesi, hiiva ja jauhot sekoitetaan ja niiden annetaan kuplia kelmulla peitetyssä kulhossa. Aito, oikea hapanjuuri on tietysti kaukana tästä, sillä se syntyy pelkästään vedestä ja jauhoista useamman päivän työn tuloksena. Vielä joku päivä haluan kokeilla sitäkin :)

Myllärin Luomun järjestämä Suomen inspiroivin leipoja kisa jatkuu marraskuussa teemalla "kaikki alkaa juuresta". Sitä silmällä pitäen pyöräytin nämäkin sämpylät :) Aamulla leivoin myös ruisneliöitä Myllärin ruisleipäaineksesta, joten nyt on taas pakastin täynnä itsetehtyä leipää!

Kauraiset sämpylät juureen:

Juuritaikina:
5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
5 dl Myllärin vehnäjauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen veteen tuorehiiva. Lisää jauhot ja peitä kulho tuorekelmulla. Anna juuritaikinan käydä vähintään ½ tuntia. Juuritaikinan voi tehdä myös edellisenä iltana ja sämpylät voi leipoa sitten seuraavana päivänä. Juuri on valmis, kun taikina kuplii ja tuoksuu happamalle.

Sämpylätaikina:
2 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
2 dl Myllärin Luomu kaurahiutaleita
4 dl Myllärin vehnäjauhoja
2 dl Myllärin Luomu täysjyvävehnäjauhoja

Sekoita juuritaikinaan suola, rypsiöljy ja kaurahiutaleet. Anna turvota hetki. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä leivinliinalla ja anna kohota ½ tuntia.

Leivo kohotetusta taikinasta n. 18 kpl sämpylöitä. Nosta uunipellille leivinliinan alle kohoamaan ½ tunniksi. Voitele kohonneet sämpylät vedellä, viillä pintaan koristeet, jos haluat. Uunin pohjalle voi laittaa metalliseen astiaan vettä, niin sämpylöihin saa rapeamman kuoren. Paista sämpylöitä 225C asteessa 12-15 minuuttia.






7 kommenttia:

  1. Kiva ohje, kiitti. Jos juuren tekee illalla, jätetäänkö se huoneenlämpöön yöksi?
    Mukavaa syksynjatkoa, t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ella! Itse olen pitänyt juuren huoneenlämmössä yön yli, mutta olen nähnyt monia ohjeita, joissa juuri laitetaan jääkaappiin. Itse en ole kokeillut pitää juurta yön yli kylmässä, joten en tiedä tuleeko siitä jotenkin erilainen :)

      Poista
  2. Munkin pakastimen saa täyttää itsetehdyllä leivällä!! ;) tänään himottelin kaupassa gluteenittomia juustosämpylöitä.. pussissa oli kolme sämpylää ja hintaa oli vajaa 5€. Hyllyyn jäivät kaihoisin mielin :(

    Terkuin Kati... blogger ei jostain syystä anna kirjautua sisään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tehdään sulle sämpylöitä, kun tuut seuraavan kerran käymään :)

      Poista
  3. Olen ihan samaa mieltä tuosta juureen leivotusta leivästä, on paljon paljon parempaa!
    Ja kiitos ohjeesta, tämä menee takuuvarmasti testaukseen!! :)

    VastaaPoista
  4. Jos haluaa juuren nopeammin, kannattaa lavuaariin noin 5 cm kuumaa vettä ja kulho sinne. Älä kuitenkaan anna liinan mennä veteen, sillä silloin kapillaari-ilmiö vetää veden kulhoon

    VastaaPoista