21. syyskuuta 2013

Omenakompotti lucumavaahdolla ja kookoskekseillä

Aamuyöstä havahduin ajatukseen, mihin tulikaan sanottua "kyllä". CocoVin Superfood-reseptikilpailu tosiaan antoi haastetta jälkiruoan kehittelyyn ja superruokien testailu jatkuu kyllä vielä tämäkin jälkeen - sen verran erikoisia tuotteita sain CocoVilta postissa :)

Tämä resepti on pyörinyt luonnoksena tekstieni joukossa jo pidemmän aikaa. Olin jo ajatellut jättää sen tekemättä tältä syksyltä, mutta tuona samaisena aamuyönä sainkin ajatuksen muokata siitä superfood-version. Ensikertailaisena oli helppo tarttua kookosjauhoihin ja -sokeriin, sillä niiden käyttötarkoitus oli selkeä. Myös lucumajauheella maustoi helposti omenakompottia täydentävän vaahdon.  

Muutama sana käyttämistäni CocoVi-superfoodeista:

Kookossokerissa on makea, karamellinen maku. Se sisältää enemmän vitamiineja ja hivenaineita kuin mikään muu sokeri. Matala glykeeminen indeksi.

Kookosjauho on erittäin ravinteikasta ja sisältää jopa 38 % kuitua. Se on myös matalahiilihydraattista.

Lucuma-jauhessa on aromaattinen ja makea maku. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi leivonnassa ja jälkiruokissa tuomaan makeaa, hedelmäisen kermaista makua. Inkojen kultana tunnettu lucuma sisältää beetakaroteenia, B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia ja fosforia.

Kookoskeksit:

100 g voita
1 dl luomu kookossokeria
1 rkl siirappia
1 keltuainen
1 ½ dl luomu vehnäjauhoja
1 dl luomu kookosjauhoja
½ dl kookoshiutaleita
1 tl ruokasoodaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmunan keltuainen. Sekoita ruokasooda jauhoihin ja lisää seos voi-sokerivaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile leivinpaperin päälle uunipellille parin sentin levyisiä keksitankoja. Paista 175 C asteessa noin 15 minuuttia. Leikkaa keksit sopiviksi paloiksi lämpiminä.

Omenakompotti:

1 dl vettä
½ dl luomu kookossokeria
1 tl kanelia
2 isoa omenaa

Mittaa kattilaan vesi, kookossokeri ja kaneli. Poista siemenkodat ja kuutioi omenat pieniksi samankokoisiksi kuutioiksi. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Keitä miedolla lämmöllä maustevedessä, kunnes omenat ovat kypsiä ja pehmeitä, mutta eivät vielä hajoa. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Lucumavaahto:

2 dl kuohukermaa
1 1/2 rkl lucumajauhetta
1 kananmunan keltuainen
1 tl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria

Mittaa kaikki aineet vaniljasokeria lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Nosta kattila pois liedeltä altaaseen, jossa on kylmää vettä. Lisää joukkoon vaniljasokeria ja jatka sekoittamista, kunnes vaahto on jäähtynyt. Laita jääkaappiin odottamaan annoksen kokoamista.

Annosten kokoaminen (2 kpl):

Lusikoi lasien tai jälkiruokakulhojen pohjalle omenakompottia. Lisää päälle lucumavaahtoa 2-3 rkl lusikallista. Murskaa yksi kookoskeksi ja ripottele muruja annoksen päälle. Tarjoa lisäksi myös kokonaisia kookoskeksejä.







Lopputuloksesta täytyy sanoa sen verran, että on rehellisesti sanottuna parhaimman makuista jälkiruokaa, mitä olen koskaan tehnyt. Aivan ihanat maut! Ihastuin erityisesti kookossokerin karamelliseen makuun niin kookoskekseissä kuin omenakompotissa. Suosittelen kokeilemaan!


10 kommenttia:

  1. Näyttää todella herkulliselta!:) Noita keksejä on melkein pakko kokeilla. Tai miksei vaikka koko settiä, kun siihen nyt aineksetkin on.;) Pikkaisen päänvaivaa aiheutti näiden tuotteiden käyttö, kun niistä ei ole mitään kokemusta, eikä tiedä miten mikäkin käyttäytyy. Kyllä siinä jo vähän mielessä kävi, saako mitään reseptiä aikaiseksi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kokeile ihmeessä. Ne syntyvät nopeasti, kun ei tarvitse paljon muotoilla ennen paistamista. Yksinkertaista ja hyvää :)

      Ehdin kans jo ajatella, että tuleekohan tästä reseptikehittelystä mitään, kun tuotteet olivat niin vieraita. Mutta jotenkin vaan tajusin yhtäkkiä, et tän reseptinhän mä teen! :) Monen paketin takana oli kyllä selkeästi sanottu mitä kaikkia ravintoaineita tuote sisältää, mutta ei mitään siitä, miten sitä voi käyttää. Täytyy vaan kokeilla, että kestääkö tuote esimerkiksi kuumennusta tai keittämistä vai onko se tarkoitettu vain lisättäväksi muuten valmiiseen ruokaan, esim. smoothieen.

      Poista
  2. Kekseissä oli hyvä, vähän piparia muistuttava maku. Muutenkin jälkiruoka oli hyvä kokonaisuus eikä maistunut liian makealta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookossokerissa on vähän kaneliinkin vivahtava maku ja reseptissä on myös siirappia, joten helposti voi tulla piparin maku mieleen :)

      Poista
  3. Herkulliselta näyttää ja onnea kisaan :)

    VastaaPoista
  4. Pitääkin testata! Minullakin aika monia näistä aineksista löytyy kaapista, mutta en ole vielä testaillut valmistaa niistä mitään jälkkäreitä, koska en oikein tiedä kuinka ne "toimivat". Mutta tämä taas rohkaisi kokeilemaan!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Yllätyin itsekin, miten loistava makuyhdistelmä tuo omenakompotti ja lucumavaahto olivat. Siihen vielä päälle kookoskeksit, niin ai että! :)

      Kookossokeri on ihan superhyvää. Sitä aion käyttää varmasti jatkossakin.

      Poista
  5. Kuulostaa törkeän herkulliselta!! Varsinkin tuo piparia muistuttava maku kookoskekseissä on ihana salakavala varaslähtö joulun odotukseen hehe ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ei siihen jouluunkaan ole enää kuin 2 kk 28 päivää, joten hyvä aloittaa pikkuhiljaa siirtyminen kohti joulun makuja, heh :))

      Poista