15. syyskuuta 2013

Sämpyläsolmut broileritäytteellä

Milloin sinä olet leiponut viimeksi sämpylöitä? Maukas itseleivottu sämpylä maistuu varmasti kelle tahansa ja vielä, kun sen täyttää herkullisilla täytteillä, niin ei välipala siitä paljon parane.

Aiemmin testasin patonkien leipomisessa juuritaikinaa ja päätin jatkaa taikinan valmistuksen suhteen samalla linjalla. Esitaikinan voi antaa käydä muutamista tunneista aina vuorokauteen asti, ihan miten itsellä vaan on leipomiseen aikaa. Sämpylöiden täytteen voi valmistaa jääkaappiin valmiiksi ja täyttää jäähtyneet sämpylät sitten, kun on välipalan aika. Täytetty sämpylä on myös siitä hyvä välipala, että se on helppo ottaa mukaan, kun käärii sämpylän vaikka tuorekelmuun ja heittää laukkuun.

Viljaisat sämpyläsolmut:

Esitaikina:
5 dl vettä
35 g tuorehiivaa
7 dl Myllärin Luomu Täysjyvävehnäjauhoja

Sämpylätaikina:
2 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
6-7 dl Myllärin Luomu Hurjan Viljainen Sämpyläjauhoja

Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja sekoita joukkoon tuorehiiva. Lisää muutama desi täysjyvävehnäjauhoja. Sekoittele, peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan käydä muutama tunti. Lisää loput täysjyvävehnäjauhoista ja sekoita taas. Anna esitaikinan jatkaa kuplimista taas pari tuntia tai vaikka yön yli.

Lisää taikinaan suola, rypsiöljy ja pikkuhiljaa sämpyläjauhot samalla taikinaa vaivaten. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa ½ tuntia. Jaa taikina 20 osaan ja leivo paloista ohuita, pitkiä tankoja. Tee tangoista solmuja ja nosta sämpyläsolmut uunipellille kohoamaan liinan alle ½ tunniksi. Voitele sämpylät vedellä ja paista 225C asteessa noin 12-15 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä ennen täyttämistä.

Broileritäyte:

2 broilerin rintafileetä
½ tl suolaa
½ tl currya
1 keltainen paprika
½ dl persiljaa silputtuna
1 dl kevytmajoneesia
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Lisäksi:
jääsalaattia
kurkkua

Paista broilerin rintafileet kypsäksi pannulla ja mausta suolalla sekä currylla. Kuutioi keltainen paprika ja silppua persilja. Sekoita täytteen aineet keskenään. Lisää lopuksi jäähtyneet broilerit pieninä kuutioina. Halkaise sämpylä ja lisää väliin salattia, kurkkua ja broileritäytettä.







Kukapa voisi vastustaa tuoretta sämpylää? :)

2 kommenttia: