10. syyskuuta 2012

Paistettua kuhaa

Lapsena inhosin kaikkea kalaa. Tai no en ehkä uunilohta tai savustettua lohta, mutta kaikkea muuta kalaa. Paistetut muikut olivat ehdoton inhokki. Niistä piti silpiä ruodot pois, vaikka äiti väitti niiden olevan ihan pehmeitä ja syömäkelpoisia. Muut olivat jo ehtineet syödä hyvällä ruokahalulla, kun minä silppusin muikkuja lautaselleni ja irroittelin ruotoja toiselle lautaselle. Lopputuloksena lautasella oli pari kylmentynyttä ruodotonta muikkua, perunaa ja valkokastiketta. Ei auttanut valittaa, että en tykkää. Pakko ne oli syödä, kerran oli nälkä, eikä muuta ollut tarjolla. Ihan yhtä pahaa ei muistaakseni ollut paistettu kuha tai mitäköhän muuta kalaa sitä mahtoi olla joskus tarjolla. Ahvenkeitto oli myös aika pahaa, nyt kun muistelen. Mummo puolestaan teki sitä. Kalakukossa söin läskin ihanasti pehmentämää ruiskuorta, mutta kalat annoin jonkun muun lautaselle.

Noista vuosista olen ehkä vähän viisastunut ja alkanut ymmärtää jotain kalan päälle. Nykyisin pystyn syömään kalakukosta myös vähän kalaa (silloin harvoin kun sitä on tarjolla). Lohi on edelleen suosikkikalani, sitä valmistan myös itse toisinaan. Kalahan olisi tosi terveellistä ja sitä suositellaan nautittavan muutaman kerran viikkossa, mutta jotenkin se tuntuu minun lompakolle aika kalliilta. Vai kuvittelenko vain? Onko kala aika kallista?

Kaikista kalatraumoista huolimatta äitini onnistui murtamaan kalainhoni jokin aika sitten, kun olin käymässä vanhempieni luona Savossa. Tarjolla oli paistettua kuhaa. En ollut ollenkaan innoissani tästä, kun kuulin mitä oli luvassa... Omaksi hämmästyksekseni lautaselleni kasaama annos paistettua kalaa, perunamuusia ja kastiketta olikin todella hyvää! Siitä olikin vuosia, kun olin viimeksi syönyt kalaa (paitsi lohta ja tonnikalaa). Mitä sillä välillä oikein tapahtui? Tiedä häntä. Ehkä suustani poistui "kala on pahaa"-makunystyrä.

Viime viikonloppuna vanhempani olivat käymässä luonani Helsingissä. Kauppalistalle laitoin heti kuhaa (isi maksoi!) ja lauantaina valmistimme meille maittavan lounaan entisestä inhokistani, nykyisestä herkustani, paistetusta kuhasta.

Paistettua kuhaa (3:lle):

3 kuhafileetä
suolaa
½-1dl ruisjauhoja
oivariinia paistamiseen

Leikkaa filee sopiviksi paloiksi. Ripottele fileiden pintaan vähän suolaa. Sekoita lautasella ruisjauhojen joukkoon vielä vähän suolaa ja kasta fileepalat jauhoissa. Paista pannulla rasvassa kauniin ruskeiksi. Tarjoa perunamuusin, valkokastikkeen ja keitettyjen kasvisten kanssa.


  

Niin ja edelleen muistuttaisin sivupalkista löytyvästä lukijatutkimuksesta. Käykäähän vastaamassa :) Vastaajien kesken arvotaan lahjakortteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti