4. elokuuta 2014

Mummon sipulikurkut

Mummola - harvoista paikoista on niin lämpimiä muistoja kuin omasta mummolasta. Serkusten kanssa mummolassa vietetyt kesäpäivät tuovat saman tien mieleen lapsuuden huolettoman onnellisuuden, porottavan auringon ja käsiin sulavan jätskin, jota haettiin ukin ja mummon pyörillä kyläkauppa Roposelta. Kesäiltoina leikkimökin takana nuotiopaikalla paistuivat makkarat ja savustui lohi.


Kun bongasin suolaa ja hunajaa-blogista heinä-elokuun mummola-aiheisen ruokahaasteen, olin aivan myyty. Tähänhän on pakko osallistua. Kävin mielessä mummon lihapullat, ukin läskisoosin, mansikka-raparperikiisselin, ahvenkeiton. Kaikki maut herahtavat vieläkin heti kielelle, vaikka hetkeen ei ole tullut noita mummolan herkkuja syötyäkään.

Siskon kanssa pistettiin vielä viisaat päämme yhteen ja kaivettiin makumuistiemme sopukoista yksi erityinen mummolaherkku, nimittäin mummon sipulikurkut. Voi taivas, ne ovat hyviä. Sillä sekunnilla, kun siskoni sanoi sen ääneen, tiesin, että niitä on tehtävä.

Mummon sipulikurkut:

2 kg avomaankurkkuja
½ kg sipulia
1 ruukku tilliä

Liemi:
4dl etikkaa
375 g sokeria
½ dl suolaa
1 tl sinapinsiemeniä

Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi. Kuutioi sipulit. Lado isoon kulhoon vuorotellen kurkkuja, sipulikuutioita ja tilliä. Lisää etikan joukkoon sokeri, suola ja sinapin siemenet. Sekoita, kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet ja kaada liemi kurkkujen päälle. Laita kulhon päälle lautanen ja jotain painavaa ja siirrä kurkut jääkaappiin tekeytymään vuorokaudeksi.

Säilö lasipurkkeihin seuraavana päivänä ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin pari viikkoa. Sipulikurkut säilyvät viileässä noin puoli vuotta.

Kiitos mummolle reseptistä! Näistä tuli juuri niin hyviä kuin muistelinkin niiden olevan :)





11 kommenttia:

  1. Ai että, mummonkurkut <3 ihana resepti, olen kurkkuruokien fani ja tämä kuulosti ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on tosi hyviä! Just söin iltapalaksi leivän päällä :) Suosittelen!

      Poista
  2. Aivan täydellistä mummolaruokaa. Hienoa, että innostuit haasteesta. Toivoinkin kovasti, että haaste toisi juuri tällaisia ihania ruokamuistoja mieleen ja niitä tulisi jaettua muillekin. Onnea haasteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosi iloinen, että tulin kokeilleeksi tätä mummon reseptiä. Nyt se on tallessa ja opeteltuna tulevia vuosia varten :)

      Poista
  3. Kiitos reseptin jakamisesta, näitä on ehdottomasti testattava!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Jos testaat, niin kerro, mitä tykkäsit :)

      Poista
  4. Nää häviää meidän kaapista ennätystahtia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin meidänkin - enää yks avaamaton purkki! :)

      Poista
    2. Sinnehän ne kurkut katos, kiitos vielä! :) muistelen niitä lämmöllä :D

      Poista
    3. Kiitos kiitos! Mä olen säästänyt tuota viimeistä purkkiani, mutta himottais kyllä avata jo se :)

      Poista
    4. En tiedä luetko enää kommentteja, mutta tuli ikävä kurkkuja! Ja nauratti nämä vanhat kommentit.. on ne kurkut ilmeisesti ollu todella hyviä :D

      Poista