17. joulukuuta 2013

Leipää joulupöytään

Jouluvalmistelut alkavat olla kiihkeimmillään. Lahjoja kääritään paketteihin, keittiössä tuoksuvat jo piparit ja muut ihanat joulun maut, koti koristellaan kauneimmilleen. Joulukuu on kyllä vierähtänyt nopeasti eteenpäin, enkä ole paljoa ehtinyt viettää blogin parissa. Päivittäin olen kyllä ihaillut toinen toistaan herkullisempia ohjeita ja kauniita, jouluisia kuvia ruokabloggajien joulukalentereista :)

Yksi must have joulupöydässäni on itsetehty vaalea leipä. Perinteisesti sen on leiponut mummoni, mutta nyt, kun vietämme joulua Savon sijaan omassa kotonamme Helsingissä, oli ryhdyttävä itse leipomispuuhiin. Mikäs siinä, sillä taikinaterapia on ihan tervetullutta kaiken kiireen keskellä. Tietenkään nämä leipomani hiivaleivät eivät vedä vertoja mummon leivinuunissa paistamille vuosikymmenien kokemuksella ja taidolla tehdyille leiville, mutta ainakin ne on itse, rakkaudella leivottuja.

Edellisenä iltana tein leiville esitaikinan ja seuraavana päivänä jatkoin leipomista Helsingin Myllyltä saamani Myllärin hiivaleipäjauhopussin kyljestä löytyvällä ohjeella.

Hiivaleivät:

Esitaikina:
5 dl vettä
50 g hiivaa
5 dl Myllärin hiivaleipäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita  joukkoon jauhot. Peitä kulho muovilla ja leivinliinalla. Anna taikinan kuplia seuraavaan päivään. Sekoittele välillä.

Leipätaikina:
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
7 dl Myllärin hiivaleipäjauhoja
25 g pehmeää voita

Lisää esitaikinaan suola ja sokeri. Sekoita joukkoon jauhot ja vaivaa taikinaa pikkuhiljaa. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä voi. Vaivaa hetki. Peitä kulho muovilla ja anna kohota 40 minuuttia.

Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo pyöreiksi leiviksi. Jauhota leivät ja kohota niitä liinan alla ½ tuntia. Viillä pinnat ja kostuta leivät juuri ennen paistamista. Paista 200C asteessa noin 25-30 minuuttia.



10 kommenttia:

  1. Tosi hyvän näköistä leipää.:)

    Joko sinä muuten olet saanut Cocovin pakettisi? Minulle ei vieläkään ole tullut loput tuotteet, ja eikös kaikkien osallistujien pitänyt saada vielä raakasuklaan valmistuspakettikin? Ajattelin jo, että kehtaisiko sinne päin laittaa vähän kyselyä tuotteiden perään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! :)

      Sain tuotepaketin vihdoin ja viimein pari viikkoa sitten. Se ei kyllä sisältänyt ihan kaikkia tuotteita, joita olin tilannut, mutta en jaksanut enää valittaa kun olin lähettänyt jo useamman sähköpostin edes tuon paketin saamiseksi. Heillä on kuulemma ruuhkaa.. :( Myöskään raakasuklaa valmistuspaketti ei ole tullut. Muistin myös, että sellainen olisi ollut kaikille luvassa.

      Laita ihmeessä viestiä sinne! Olin vähän pettynyt, että tuotteiden toimittaminen kesti niin kauan, eikä paketissa ollut kaikkea, mitä oli luvattu.. :( Itse en vaan jaksanut enää taistella asian kanssa muiden kiireiden keskellä..

      Poista
  2. Laitoin juuri kyselyä Cocoville päin, että missä loput tuotteet tuotepaketista ja entä ne kaikille luvatut raakasuklaan valmistuspaketit. Sentään jo kuukausi siitä, kun osa tuotteista tuli. Voisivat edes itse jotain ilmoitella, jos on jotain toimitusvaikeuksia. Tuollainen alkaa äkkiä tuntumaan siltä, että saadaanko kilpailuun osallistumisesta vastineeksi mitään... Ilmoittelen sitten, mitä sieltä vastataan.

    VastaaPoista
  3. Selvittelevät nyt mikä tilanne on varastolla, ja laittavat sitten pikaisesti tuotteet postiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun ehdit laittaa heille viestiä :) Toivottavasti jossain vaiheessa saadaan loputkin tuotteet, mitä meille on luvattu!

      Poista
    2. Joko Cocovilta tuli pakettia? Sain tänään sen raakasuklaan valmistuspaketin, mutta loppuja voittotuotteita ei ollut mukana. Eikä edes mitään tiedotetta mukana, että milloin mahdollisesti loput saisi. Jos ei lähiaikoina tule loputkin, niin otan sinne uudelleen yhteyttä.

      Poista
    3. Tuli tänään saapumisilmoitus, että postissa odottaa paketti. Täytyy käydä joulun jälkeen hakemassa. Kuullostaa ihan heidän tyypilliseltä toiminnalta, ettei ole mitään tietoa lopuista tuotteista. Valitettavaa.. Itseäkin kiinnostaisi kyllä tietää, olivatko minun pakettiini vahingossa vai tarkoituksella laittaneet osittain vääriä tuotteita.

      Poista
    4. Voi hyvin olla, että sinullekin on sitten tullut vain se suklaapaketti. Mutta nyt aion kyllä pitää huolen siitä, että loputkin tuotteet tulee.

      Poista
  4. Ihanan kuuloinen ohje, varmasti hyvää leipää.
    Oikein ihanaa joulun aikaa Skorpionin keittiöön!!! <3

    VastaaPoista