19. lokakuuta 2014

Moussaka

Tämän reseptin kokkailin jo muutama viikko sitten, mutta ohje on jäänyt näköjään julkaisematta. Ensimmäistä kertaa tein moussakaa kotona, mutten varmasti viimeistä kertaa, sillä se suorastaan suli suuhun. Tomaattikastikkeesta tuli yksi maukkaimpia, mitä olen koskaan tehnyt. En ole oikein osannut käyttää viinietikoita kastikkeissa, mutta luulen, että muiden mausteiden ohella valkoviinietikka oli se, joka antoi kastikkeeseen hyvän terävyyden.

Moussaka:

1 munakoiso (500 g - 600 g)

Tomaattikastike:
400 g karitsan paistijauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 laakerinlehti
ripaus kanelia
1 tl oreganoa
1 rkl kuivattua persiljaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Valkokastike:
50g voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 1/2 dl kevytmaitoa
ripaus muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa
1 kananmunan keltuainen

Päälle:
100 g emmental-juustoraastetta

Leikkaa munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista viipaleet kevyesti pannussa tilkassa öljyä.

Ruskista jauheliha ja kuutioidut sipulit. Lisää tomaattipyree ja -murska. Mausta kastike valkoviinietikalla, laakerinlehdellä ja kanelilla. Lisää myös oreganoa, persiljaa, suolaa ja pippuria. Anna tomaattikastikkeen kypsyä hiljalleen sillä aikaa, kun valmistat valkokastikkeen.

Sulata kattilassa voi. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja paista hetki. Lisää maito koko ajan sekoittaen. Mausta kastike muskottipähkinällä, valkopippurilla ja suolalla. Nosta kattila liedeltä ja lisää kastikkeen joukkoon yksi kananmunan keltuainen.

Kokoa moussaka voideltuun vuokaan latomalla vuorotellen munakoisoviipaleita ja kastikkeita. Muista poistaa tomaattikastikkeesta laakerinlehti. Päällimmäiseksi kerrokseksi laita valkokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta.

Paista 200C asteessa 45 minuuttia. Anna vetäytyä folion alla 15 minuuttia ennen tarjoilua.



8 kommenttia:

  1. Nam, moussakaa parempaa laatikkoruokaa saa hakea. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasagne oli mulla pitkään ykkössuosikki, mutta nyt moussaka kyllä kiilasi ohi :) On tosi hyvää!

      Poista
  2. Ei vitsi!! Just puol tuntia sitten puhuttiin ukon kans, et ens viikolla vois tehdä moussakaa ja todettiin että pitää ettiä joku repsu, kun multa ei sellasta löydy. Nyt sit tulin tsekkaamaan muuten vaan sun blogin ja siinähän se repsu tönöttää heti ekana :) eli kokeiluun menee!

    -oonavaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, mikä sattuma! :) Ja mulla on tosiaan ollu tämä resepti jo tovin pöytälaatikossa, nyt vaan sain jonkun päähän piston et täytyypä julkasta se. Tämä oli kyllä tosi herkullista. Toivottavasti maistuu teillekin :)

      Poista
  3. Moussaka kuulostaa ja näyttää superherkulliselta, mutta eipä ole sitä tullut koskaan tehtyä! Pitänee korjata asia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä ettei! :) Voin suositella, oli kaiken vaivan väärti.

      Poista
  4. Kaneli on aika yllättävä tässä reseptissä :) maistuko se?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu minkälaisen ripauksen sitä laittaa :) Monessa moussaka-reseptissä oli kanelia, joten minäkin laitoin sitä ripauksen. Minusta toimi tässä kokonaisuudessa oikein hyvin.

      Poista