22. lokakuuta 2011

Italialaista herkkua: Broilerifocaccia ja tomaattivalkosipulikastike

Kävin pari viikkoa sitten siskoni kanssa syömässä Rossossa. Päätin kerrankin kokeilla jotain sellaista, mitä en ollut ennen syönyt ja päädyin broilerifocacciaan. Ruoka oli todella hyvää ja ajattelin, että tätä on kokeiltava tehdä myös kotona. Tutkailin vielä netistä Rosson ruokalistaa ja kehittelin repseptin, jolla päätin valmistaa annoksen muutamin muunnoksin verrattuna alkuperäiseen.

Focaccia on italialainen oliiviöljyllä ja suolalla maustettu uunipellille leivottu vaalea leipä. Sen tekeminen, aivan niin kuin monien muidenkin leipien, vaatii reilusti aikaa - lähinnä useaan kertaan kohottamisen takia. Kohotteluvaiheen aikana voi kuitenkin muuten valmistella ruokaa esimerkiksi tekemällä annokseen sopivan tomattivalkosipulukastikkeen. Itselläni leipätaikinan valmistuksesta lähtien siihen, että ruoka oli lautasella, meni ainakin näin ensimmäisellä kerralla noin kaksi tuntia.




















Focacciataikina:

6 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl lämmintä vettä
2 rkl oliiviöljyä

Päälle:
1-2 rkl oliiviöljyä
n. 1 tl suolaa

Sekoita keskenään jauhot, hiiva ja suola. Mittaa joukkoon noin 42C asteen lämpöistä vettä sekä oliiviöljy. Vaivaa taikinaa sen aikaa, että se irtoaa sormista. Taikina saa kuitenkin jäädä hieman löysäksi. Kohota liinalla peitettyä taikinaa 30 minuttia.

Painele kohotettu taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taikinasta ei tule ihan koko uunipellin kokoista. Painele taikinaan pieniä kuoppia sormilla, ei haittaa vaikka taikinaan tulisi reikiä. Voitele leipätaikinan pinta oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa. Anna kohota vielä 30 minuuttia. Kuumenna uuni 200C asteeseen kohottamisen aikana.

Paista focaccia uunin alatasolla 20 minuuttia.

Tomaattivalkosipulikastike:

2 tomaattia
3 valkosipulinkynttä
1 tl oliiviöljyä
ripaus sokeria
ripaus suolaa
½ tl oreganoa

Valmista kastike focaccialeipätaikinan kohotessa. Kuori valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannussa. Purista valkosipulit valkosipulipuristimella pannuun ja kuullota hetki - varo, etteivät sipulit pala. Kuutiot tomaatit ja laita ne korkea reunaiseen kulhoon. Lisää joukkoon kuullotetut valkosipulit ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta sokerilla, suolalla ja oreganolla. Tarjoa broilerifocaccian kanssa pienestä kupista. Itse laitoin kastikkeen shottilasiin, sitä riitti kahteen annokseen.

Broilerifocaccia (yhteen leipään):

2 ruutua focaccia leipää (esim. 8x8cm)
vihreää pestoa
1 siivu ilmakuivattua kinkkua
½ maustamaton broilerinrintafilee
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1 siivu mozzarellajuustoa (n. 1cm paksu)

lisäksi tomaattivalkosipulikastiketta

Kuumenna öljy pannussa. Paista broilerinrintafileisiin kaunis ruskea väri. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita uunivuokaan 200C asteeseen 10 minuutiksi. Leikkaa mozzarella siivuiksi ja laita fileiden päälle. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia.

Voitele focacciaruutu vihreällä pestolla. Laita päälle siivu ilmakuivattua kinkkua, puolikas broilerinrintafilee, jonka päälle on sulatettu mozzarellasiivu. Voitele vielä toinen focacciaruutu pestolla ja laita pinoon päällimmäiseksi. Tarjoa heti ja dippaa suupaloja tomaattivalkosipulikastikeeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti