12. toukokuuta 2013

Määränpäänä ohuempi pizzapohja

Missä on hyvän pizzapohjan salaisuus? Kuuma uuni, lämmitetty pelti, pizzakivi, hiivan, jauhojen ja öljyn määrä taikinassa tai taikinan vaivaaminen, kohottaminen, kaulitseminen? Ohjeita, vinkkejä ja pizzan leipomistyylejä on monia. Itse olen tehnyt vuosia pizzaa tällä ohjeella. Aiemmin tein aina yhden pellillisen pizzaa, mutta nykyisin teen yleensä kaksi pyöreää pohjaa, jotka koitan kaulita mahdollisimman ohueksi. Silti pohja ei ole pizzerian ohutta pohjaa nähnytkään.

Tänään päätin tehdä jotain eri tavalla, jotta olisin kenties lähempänä hyvän, ohuen ja rapean pizzapohjan salaisuuden löytämistä. Käytännössä tein kolme oleellista muutosta aiempaan käytäntööni eli vähensin hiivan määrää reippaasti, lisäsin oliiviöljyn määrä about tuplasti ja lämmitin uunipellin ennen paistamista. Googlettelin myös pizzakiveä ja sen hankkiminen kyllä houkuttaisi. Onko teillä kokemusta pizzakivistä?

Pizzapohjakokeilut varmasti jatkuvat vielä, mutta tässä nämä muutamat muutokset, joita aion testata jatkossakin, onko niistä todella apua. Itse sanoisin, että pizzataikinan valmistuksessa oleellista on taikinan alustaminen ja vaivaaminen huolella ja rakkaudella, tarpeeksi pitkä kohotus (½-1h) ja kuuma uuni. Uunipellin lämmittäminen osoittautui myös erittäin hyväksi vinkiksi. Kotikutoista pizzaa tässä edelleenkin valmistuu, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa. Hiivan määrän vähentäminen taikinassa oli myös hyvä veto. Ehkä ensi kerralla uskaltaudun lämmittämään uuniin 300C asteeseen.

Mitkä ovat teidän vinkit hyvän pizzapohjan valmistamiseen?

Pizzataikina:

2½ dl vettä
5 g tuorehiivaa
½ tl sokeria
0,75 tl suolaa
6-7 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon sokeri, suola ja pikku hiljaa jauhoja. Vaivaa taikinaa, lisää jauhoja ja loppuvaiheessa myös oliiviöljy. Alusta taikinaa 5-10 minuuttia, kunnes siitä tulee kiinteä pallo. Peitä kulho kelmulla ja anna kohta tunnin verran.

Leivo taikinasta kaksi palloa ja anna niiden levätä pöydällä kelmun alla hetki (noin 15 min). Kaulitse pallot ohuen ohuiksi, isoiksi pyöreiksi pizzapohjiksi pöydällä jauhojen avulla. Nosta pohjat leivinpaperin päälle.

Kuumenna uuni 250C asteeseen ja laita samalla myös uunipelti kuumenemaan uuniin.  Levitä pohjan päälle tomaattipyreetä, mieleisiäsi täytteitä ja juustoraastetta. Minä laitoin täytteeksi pitkästä aikaa jauhelihaa, ananasta ja jalapenoja. Nosta pizza leivinpaperin päällä kuumalle pellille ja paista noin 8-10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin pintaan.







 Skorpionin keittiössä myös Facebookissa!

6 kommenttia:

  1. Olen tainnut saada ohuimman pizzapohjan aikaiseksi kiviuunissa.. eli ihan kotikonstein ei ole vielä onnistunut :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyyköhän lähteä kesälomalle testaamaan mummon leivinuunia :)

      Poista
  2. Mä olen kans tehnyt jo jonkin aikaa niin, että pistän uunin lämpiämään 300 asteeseen ja pellin lämpiimään uuniin. Kun uuni on valmis, otan pellin uunista, siirrän leivinpaperin avulla pizzan uunipellille ja sitten pizza uuniin. Ei tarvii paistaa kuin n. 5-8 min niin pizza on valmis. Ja tähän mennessä on kyllä ollut ihanan rapsakka pohja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, heti tuli rapsakampi kuin lämmitti pellin. Vielä lämpötila kohdilleen, eli tuonne 300C niin eiköhän olla taas lähempänä määränpäätä :)

      Poista
  3. Oletko koskaan käyttänyt pohjaan durum-vehnäjauhoja? Minä teen pizzapohjan aina niistä ja tulee ihan erilainen kuin tavallisista vehnäjauhoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole käyttänyt koskaan durum-vehnäjauhoja. Täytyypä testata joskus :)

      Poista