17. lokakuuta 2010

Valkosipulivoipatongit

Leivoin tänä aamuna patonkeja, joissa oli täytteenä valkosipulivoita. Alkuperäinen ohje löytyi Kotilieden suuresta keittokirjasta, mutta muutin sitä hieman täytteen osalta. Tällä ohjella olen tehnyt patonkeja kerran aiemminkin, joten tiesin, että tulee hyviä :)

Valkosipulivoipatongit (3kpl):

2,5 dl vettä
½ pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:

75 g margariinia
3 valkosipulin kynttä

Lisää hiiva lämpimään veteen. Mausta sokerilla ja suolalla. Lisää myös öljy. Sekoita jauhot taikinaan ja vaivaa tasaiseksi. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Jaa taikina kolmeen osaa ja kaulitse osista pyöreitä 35 cm halkasijaltaan olevia levyjä. Levitä taikinalevyille valkosipulivoita ja rullaa levyt patongeiksi. Tee patonkeihin viillot tervällä veitsellä ja voitele patongit vedellä. Paista uunissa 225C asteessa noin 15-20 minuuttia.





































13 kommenttia:

  1. jos patonkia tahtoo kunnolla tehä kannattaa kattoa sellanen ohje johon ei tule sokeria eikä rasvaa.. kumpikaan ei leipään tai varsinkaan patonkiin kuulu

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Aika monessa ohjeessa on kyllä mukana sokeria ja rasvaa.. miksi ne ei sinusta leipään kuulu?

    VastaaPoista
  3. se on joku kotisämpylä homma. sekä sokeri että rasvaa ohentaa kuorta ja tekee leivän sisuksesta tiiviimpää.. patonkihan pitäisi olla toiste päin. suomalaisista perus leivistä ranskis taitaa olla ainoa jossa on kumpaakin mutta ihan hippunen

    VastaaPoista
  4. Heh, Aleksilla oli nyt hiukan provosoiva aloitus, ettei rasva tai sokeri leipään kuuluisi.

    On kyllä oikeassa tuon patongin ja rasvan kanssa, rasva käsittääkseni änkeää proteiiniketjujen (gluteeni) väliin eikä niistä tule niin pitkiä kuin ilman rasvaa ja näin ollen ei synny niitä isoja haluttuja ilmakuplia sisälle.

    Mutta kyllähän rasva leipään kuuluu. Kaikkien leipien ei pidä olla isokuplaisia. On monia upeita leipäohjeita joissa on reilusti esimerkiksi voita mukana. Briossit, jotkut rieskat ja monet muut eivät ole yhtä hyviä, eikä halutunlaisia mikäli niistä jätetään rasva pois. Rasva antaa makua, muokkaa koostumusta ja leipä säilyy mehevämpänä pidempään. Makujahan on monia eikä niistä kannata vääntää kättä.

    Sokeri kait noissa ohjeissa on hiivan herättelemisen takia yleensä, ja kyllähän hiiva sen pois käyttää joka tapauksessa. Toisaalta taas moniin leipiin sokeri, ainakin siirappina, nimenomaan kuuluu kuten joululeipiin, setsuureihin ja esimerkiksi mallasleipiin se tuo reseptistä riippuen sopivan lisän makuun. Toisaalta välillä setsuurin sokerit korvataan imellyttämällä taikina, mutta se on jo eri asia.
    Reseptejä on melkein yhtä monia kuin leipureita, eikä ole vain yhtä ja oikeaa tapaa leipoa, leipääkään. :-)
    Terkuin, Jari

    VastaaPoista
  5. Tämähän on "kotisämpylähomma". En ole ammattilainen, vaan ruoanlaiton ja leipomisen harrastaja ja juurikin kotikokki. Vinkit on kuitenkin aina tervetulleita. Tarkoitus olisi kuitenkin, että jotain kehitystä tapahtuu sitä myöten, kun enemmän tekee.

    Ja Jari on tosiaan oikeassa, että makuja on monia ja reseptejäkin on monia. Jokainen tekee tyylillään ja oman maun mukaan. Olisi se sitten oikein tai väärin jonkun ohjeen mukaan, tärkeintä on kuitenkin, että tekee sellaista ruokaa, josta itse tykkää :)

    VastaaPoista
  6. ehkä se oli vähän kitkerä alotus.. mutta jos patongin ohje sisältää rasvaa ja sokeria se ei ole kovin hyvä ohje.. ainakaan patongin tekoon, sillon se on oikeastaan sen ranskanleivän ohje jo. se ei musta oikestaan ole sillon omasta mausta kiinni.

    joululeivät, briossit ja muut erikoisleivät on erikseen mutta tavallisissa leivissä oikeasti käytetään todella paljon vähemmän sokeria, maitoa(oikeasti ei juuri koskaan) ja rasvaa kun luullaan.

    VastaaPoista
  7. Ei tähän voi muuta oikeastaan enää sanoa kuin, että makuja on monia :) Katsotaan millä ohjeella seuraavan kerran patonkeja teen..

    VastaaPoista
  8. Oikeesti, jos haluaa leipiin Makua, ja leipoa kuten on kautta aikain tehty, niin veden sijaan kannattaa käyttää heraa, hapanneet maidot, piimää tai vaikka kasvisten ym. keitinliemiä.

    Hyviä vinkkejä suomalaiseen monipuoliseen leivän tekoon löytyy esimerkiksi keittiömestarilegendan Kokki Kolmosen kirjoista ja muista vanhoista ruokaperinteen tutkimuksista. Sieltä löytyy oikeita tavallisia suomalaisia leipiä. t.Jari

    http://www.kokkikolmonen.com/tuotteet.html?id=6/

    VastaaPoista
  9. kokki kolmonen tekee tuolla rieskoja ja vastaavia.. niillä ei ole juuri mitään tekemistä vaikka tän patongin ja vastaavien leipien kanssa. eikä se ole leipuri, jos leivontaohjeita tahtoo niin kannattaa lukea oikeiden leipureiden kirjoja.

    VastaaPoista
  10. Hyvä ohje, kiitos todella paljon! Oikein maukkaat patongit saatiin vähän hienommille vieraille ja linkin kautta laitoin tämän reseptin eteenpäin kyseisille vieraille Jenkkeihin asti.

    Ja Aleksi, jos todella elät siinä uskossa, että patonki tarkoittaa tietyllä reseptillä leivottua tuotosta, et taida muuta kun yleistää oman luulosi kaikkeen päteväksi säännöksi. Ehdottaisin että avartaisit näkökulmaasi edes hieman perehtymällä leipomiseen ja ruuanlaittoon yleensä, missä uusien makujen ja omien yhdistelmien tuominen kokkaukseen vanhojen reseptien toimiessa pohjana ja innoittajana, on enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

    Rauhaa, ruokaa ja rakkautta.
    - Riikka

    VastaaPoista
  11. Kiitos Riikka ihanasta kommentista! On aina ilo saada tällaista palautetta, lämmitti kovasti mieltäni ja taas jaksaa jatkaa bloggailua :)

    VastaaPoista
  12. Näistä tuli tosi hyviä :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista