Hernekeitto on varmasti perinteisin tapa käyttää loppu joulukinkku, mutta itse en ollut koskaan tehnyt hernekeittoa, joten tässä oli hyvä sauma kokeilla :) Todella vaivattomastihan hernekeitto syntyy ja isosta kattilallisesta riittää pitkäksi aikaa. Keittoa voi pakastaa annosrasioissa vaikka töihin otettavaksi lounaksi tammikuulle.
Hernekeitto:
500 g kuivattuja herneitä
2 l vettä
1 sipuli
1 porkkana
1 rkl vahvaa sinappia
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
400-500 g joulukinkkua
Laita herneet likoamaan veteen, isoon kattilaan. Anna niiden liota rauhassa yön yli vähintään 12 tuntia. Varsinainen keiton valmistus kestää noin pari tuntia.
Keitä herneitä liotusvedessä välillä sekoittaen 1 ½ tuntia. Kuori ja kuutioi sipuli sekä porkkana aivan pieniksi kuutioiksi. Lisää ne keiton joukkoon kiehumaan. Jatka keittämistä puolisen tuntia. Mausta keitto sinapilla, suolalla ja mustapippurilla. Leikkaa joulukinkun loppu pieniksi kuutioiksi ja lisää kinkkukuutiot keittoon. Kuumenna ja tarkista vielä maku. Tarjoile kuumana ruisleivän kera.
Hih, meillä piti myös olla tänään hernekeittoa, mutta vaihtuikin sitten borssikeittoon. Hernaria vasta huomenna kun herneet ovat lionneet.
VastaaPoistaNo niin, kiva juttu :) Kyllä maistui hyvältä. Ensin syötiin kolme päivää jouluruokia ja nyt perään kolme päivää hernekeittoa. Vieläkin sitä ois jäljellä, joten loput menee pakastimeen kuten suunnittelinkin.
PoistaHyvältä näyttää . Ja uunisssa kun valmistaa, pääsee vielä helpommalla. Mukavaa vuodenvaihdetta! t. Ella
VastaaPoistaKiitos :) En olekaan kuullut, että hernekeittoa voisi tehdä uunissa. Mielenkiintoista! Hyvää uutta vuotta myös sinulle, Ella! :)
Poista