17. lokakuuta 2013

Täytetyt letut

Myllärin Luomun järjestämä Suomen inspiroivin kisa jatkuu lokakuussa teemalla "lumoudu luomusta". Syyskuun inpiroivammiksi leipojaksi Tomi Björck ja Myllärin Luomu valitsivat Kirsin keittiössä-blogin. Suuren suuret onnittelut Kirsille! :)

Lokakuun teeman mukaisesti lähdin lähimarkettiin etsimään luomuinspiraatiota. Kiertelin hevi-osastolta maitohyllyn kautta leivontaosastolle ja etsin leivontaan sopivia luomutuotteita. Idea syntyikin kananmunahyllyn kohdalla, josta poimin koriini luomumunia. Maitohyllystä hain luomurahkaa sekä -kermaa ja kotona odottivatkin luomujauhot.

Ihan helppoa luomutuotteiden löytäminen ei ollut, sillä kauppa ei ole erikseen merkinnyt hyllynreunaetiketteihin luomutuotteita. Tässä siis esimerkki reseptistä, jonka voi monilta osin totetuttaa luomutuotteita käyttämällä.

Täytetyt letut:

Lettutaikina:

5 dl luomumaitoa
2 ½ dl Myllärin Luomu venhäjauhoja
½ tl suolaa
2 luomu kananmunaa

luomuvoita paistamiseen

Sekoita maidon joukkoon vehnäjauhot ja suola. Lisää viimeisenä kananmunat ja jätä taikina turpoamaan hetkeksi. Kuumenna paistinpannussa voita ja paista 8 ohutta lettua. Anna lettujen jäätyä ja valmista täytteet.

Suolainen kalatäyte:

300 g lämminsavulohta
2 keitettyä luomu kananmunaa
200 g creme fraichea
½ dl ruohosipulia silputtuna
ripaus mustapippuria
sitruunamehua

Poista lohesta nahka ja mahdolliset ruodot. Kuori kananmunat ja leikkaa munaleikkurin avulla pieniksi kuutioiksi. Sekoita creme fraichen joukkoon kala ja kanamunat. Silppua sekaan ruohosipulia ja mausta mustapippurilla ja sitruunamehulla. Annostele jäähtyneiden lettujen väliin ja kääri letut rullalle tai kolmioiksi.

Makea vadelmarahkatäyte:

2 dl luomu vispikermaa
½ dl luomusokeria
250 g luomurahkaa
2 ½ dl kotimaisia vadelmia

Vatkaa sokerilla maustettu vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vadelmat ja sekoita varovasti, etteivät marjat rikkoudu kokonaan. Täytä vähän jäähtyneet letut rahkalla ja nauti vaikka maitokahvin kera.


10 kommenttia:

  1. Nams... herkulliset täytteet! Tulee ihan vesi kielelle! Letut on kyllä ihan parasta!! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Letut on ainakin meidän huushollissa harvinaista herkkua, joten kyllä maistui :) Savulohesta sekoitetut tahnat ja täyteet ovat kyllä ihan parhaimman makuisia. Illalla söin vielä kalatäytettä ruisleivän päällä, kun letut oli loppu!

      Poista
  2. Aivan sama ajatus synty kun Kirsille! Ihan törkeen hyvän näkösiä ja etenkin suolanen täyte herautti veden kielelle! Tahtooo! Nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :) Tykkäsin kyllä todella paljon suolaisesta kalatäytteestä. Se sopisi myös esimerkiksi uuniperunan kastikkeeksi tai voileipäkakun väliin. Kannattaa kokeilla! Helppoa ja nopeaa :)

      Makeaan rahkatäytteeseen käytin äitin poimimia vattuja ja siitäkin tuli ihanan täyteläistä, mutta marjojen ansiosta herkullisen raikasta. Letutkin onnistui hyvin :)

      Poista
  3. Ihanan näköisiä! Maistuisi molemmilla täytteillä.:) Pitänee ottaa ternimaitoa sulamaan ja paistaa pitkästä aikaa lettuja.

    VastaaPoista
  4. Nam nam!! Muistaakseni Kääpiölinnassa oli myös tehty täytettyjä, suolaisia lättyjä lähiaikoina, ja siitä saakka on niitä tehnyt mieli. Eikä nämä sinun kuvasi yhtään helpota tätä tuskaa! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, enpä ollut huomannutkaan :) On ne kyllä tosi hyviä! :)

      Poista
  5. Oli todella hyvää teimme niitä kolme

    VastaaPoista