21. tammikuuta 2012

Vaikeuksien kautta voittoon

Viime viikonloppuna ahkeroin soijarouhepullien parissa. Eihän se sitten mennyt ihan niin kuin elokuvissa... Ohjeita selaillessa ajattelin, ettei tässä pitäisi olla sen kummempaa kuin tavallisissa lihapullissa ja tein niitä suurin piirtein samalla reseptilla. Korvasin vain jauhelihan soijarouheella. Usko onnistumiseen oli vielä taikinan teon alkuvaiheessa ihan hyvä, mutta kun kulhossa oli kaikki aineet ja sen olisi pitänyt olla valmista muotoiltavaksi, toisin kävi. Jostain syystä (liikaa nestettä, liian vähän soijarouhetta, turhan vähän aikaa turvonnut taikina,...?) muotoileminen oli kuitenkin mahdotonta taikinan liian löysän koostumuksen takia.

Meinasin heittää hanskat tiskiin ja lopettaa koko touhun, mutta ei auttanut kuin keksiä jotain luovaa. Kaapit nimittäin ammottivat tyhjinä, joten muutakaan ei ollut ja nälkä kurni vatsan pohjassa. Jotenkin taikina piti paistaa syötävään kuntoon. Ensin etsin sopivaa vuokaa, jospa siitä tulisikin mureke. No ei löytynyt. Lettupannulla olisi tietysti voinut paistella pieniä pihvejä, mutta sellaista en omista. Sitten keksin ajatuksen, että laitan taikinaa muffinssivuokiin. Siinä vaiheessa olin jo koko touhuun ihan kypsä ja ajattelin, että ihan sama tulkoot mitä tulee. Soijarouhemuffinssitkakkuset menivät uuniin ja viimeistelin siinä samalla perunamuusia niiden kaveriksi. Kakkuset paistuivat uunissa ihan asiallisesti, mutta silti ajattelin, että mitäköhän tästä tulee. Vasta kun sain ruuan lautaselle, innostuin uudestaan. Kun otin soijarouhekakkusia muffinssivuoista pois, ne näyttivätkin ihan kelpo soijarouhepihveiltä! Halleluja! Ja maistuivatkin tosi hyviltä :)Pienet soijarouhepihvit:

2 dl ruokakermaa
1 pss sipulikeittoaineksia
½ dl korppujauhoja
1 dl soijarouhetta
2 dl vettä
½ kasvisliemikuutio
1 kananmuna

Mittaa ruokakerman joukkoon sipulikeittoainekset ja korppujauhot. Anna turvota hetki. Keitä soijarouhetta 5 minuuttia kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Sekoita keitetty soijarouhe muiden aineiden joukkoon. Lisää lopuksi vielä yksi kananmuna. Annostele muffinssivuokiin ja paista 200C asteessa noin 15-20 minuuttia.

Muuten lihaton tammikuu on jatkunut entiseen malliin. Ruokalistalla on ollut esimerkiksi pinaattilettuja, kasvishernekeittoa, munakasta, puuroa ja mehukeittoa, soijarouhemakaronilaatikkoa ja kasvishampurilaisia. Torstaina käytiin myös Rossossa syömässä. Otin siellä Pisan kasvistornin, jossa oli mozzarellalla kuorutettua tomaattia ja munakoisoa, tomaattikastiketta, pestoa ja ranskalaisia. Oli kyllä ihan kelpo annos, mutta vähän nakertaa kasvisruoasta maksaa saman verran kuin liharuoasta.. että katteet oli siinäkin annoksessa kohdillaan..

Ravintoarvoiltaan oikeanlaisen ruoan syöminen on edelleenkin vähän ongelmallista. Varsinkin proteiinin saanti ei ole monessakaan annoksessa kohdallaan. Papujen, linssien, tofun, soijan yms. käyttö ei ole ihan helppoa yhtäkkiä, kun mikään noista ei ole pahemmin kuulunut ruokavaliooni tätä ennen. Helppoa taas on syödä sellaisia kasvisruokia, jotka ovat aikaisemminkin olleet ruokavaliossani. Liian usein on tullut syötyä tässä kuussa makeaa tai rasvaista herkkua vatsan täytteeksi, kun oikea ruoka ei ole pitänyt nälkää tarpeeksi pitkään. Kasvisruokavaliossa on hyvät puolensa, mutta sen opettelu kertaheitolla näin uudenvuoden lupauksen merkissä ei ole ihan helppoa. Enää ei ole kuitenkaan kuin vajaa pari viikkoa jäljellä, joten eiköhän tästä kunnialla selvitä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti