7. tammikuuta 2012

Lihaton tammikuu

Skorpionin keittiössä vietetään nyt vähän kevyempää vuoden alkua lihattoman tammikuun merkeissä. En ihan tarkkaan muista, mistä tämä ajatus lähti - hiipi jostain alitajuntaani? Mutta tässä nyt kuitenkin ollaan oltu kohta viikko ilman lihaa! Tammikuun aikana syön siis kasvikunnan tuotteita, maitotuotteita ja kananmunia, eli ruokavalioni on lakto-ovovegetaarinen. Lisää tietoa esimerkiksi täältä.

Miksi sitten ryhdyin tällaiseen?
 • Ensisijaisesti on kyse siitä, että haluan haastaa itseäni. Pystynkö todella olemaan kuukauden syömättä lihaa?
 • Haluan tietää, mitä mieltä kehoni on lihattomasta tammikuusta. Miltä tuntuu? Onko nälkä? Tekeekö mieli lihaa? Onko kevyempi olo? Putoaako paino, kun jättää lihatuotteet pois?
 • Syyt ovat siis ihan näyttämisenhalussa ja uteliaisuudessa ja lähtöisin vain omista tarpeistani. Eli ei, en siis ole pelastamassa maapalloa, pienentämässä hiilijalan jälkeä, siirtymässä kokonaan kasvisruokailijaksi tai mitään muutakaan sellaista. Tai onhan kasvisruoka varmaan eettisempää, mutta se ei ole syy, joka minua tässä hankkeessa motivoisi erityisesti.
Nyt on tosiaan kohta viikko takana lihatonta elämää. Kaverit varoittelivat lihanhimosta ennen kuin aloitin ruokavaliokokeiluni. Sanoin heille, että tuskin alkaa tehdä mieli lihaa, mutta epäilen, että keksinkö aina hyvää ja ravitsevaa ruokaa tehtäväksi ja syötäväksi. Wrong! Tekee ihan sikana mieli lihaa! :D En hetkeäkään epäile, että sortuisin syömään lihaan tämän kuun aikana, mutta ajatuksistani se tuskin tulee poistumaan. Siitä kiittäminen poikaystävän, joka edelleen syö meetvurstia leivän päällä; mäkkärin tv:n mainosten, jossa koko maailma pysähtyy, kun blondi kävelee läpi mainoksen megasuperlihapommihampurilaisensa kanssa; kaupan lihahyllyjen, siis miten niitä riittääkin metritolkulla??! Miks kukaan ei mainosta ihanan freshejä tomaatteja, paprikoita tai herkullisia marjoa, rahkoja ja raejuustoja?Mielen valtaavista liha-ajatuksista huolimatta viikko ilman lihaan on sujunut pääosin hyvin. Olen syönyt muun muassa kasvispitsaa, mustapaputortilloita, pinaattikeittoa kananmunalla, soijarouhelasagnea, kasvispihvejä ja feta-pinaattipastaa. Jotenkin on ollut helppo pysytellä tuollaisissa tutuissa ruuissa, joita on ennenkin syönyt tai, jotka muistuttavat jotain tuttua ruokaa. Olisi kuitenkin kiva kokeilla tämän kuukauden aikana jotain ihan uutta ja erilaista, joten jos teillä lukijat löytyy jotain herkullisia kasvisruokareseptejä, niin ei muuta kuin linkkiä tulemaan :)
Kuka muu viettää lihatonta tammikuuta? :)

2 kommenttia:

 1. Mulla lähti käyntiin 13. lihaton vuosi. Nyt menossa vegaaninen tammikuu, vaikka pääsääntöisesti vegaanista elämää vietän muutenkin. Herkullisia kasvisruokareseptejä kaipailit.. Esim. täältä löytyy paljon: http://www.vegaaniliitto.fi/kokki.html

  Tsemppiä lihattomaan tammikuuhun, toivottavasti siitä tulee kipinä lihattomaan tai edes vähemmän lihalliseen elämään sen jälkeenkin! :)

  VastaaPoista
 2. Hei Illusia,

  kiitos linkkivinkistä! Itse asiassa aika hyvänoloinen lista, tuolta voisinkin jotain kokeilla :)

  Vasta nyt olen herännyt ajattelemaan, mitä tästä lihattomasta kuusta jää käteen. Aluksi ajattelin, että se on vain tämä tammikuu, mutta nyt olen alkanut miettimään myös jatkoa. On herännyt kysymys, että jos ilman lihaa pärjää, onko sitä pakko syödä? Tai jos soijarouheessa on moninkertaisesti enemmän proteiinia kuin vaikkapa naudan jauhelihassa, miksi ei välillä söisi jauhelihan sijasta soijaa? Nähtäväksi jää, mitkä fiilikset on sitten helmikuun alussa :)

  VastaaPoista