26. huhtikuuta 2013

Vappumunkit

Vappu lähestyy ja minä ainakin odotan innolla munkkien paistoa. Kuningaskuluttajassa testasivat viime viikolla munkin paistorasvoja ja itseäni tulos yllätti. Olen aina paistanut munkit rypsiöljyssä ja se hävisi testin. Testissä oli mukana kookosrasva, auringonkukkaöljy ja rypsiöljy. Kolme kovaa mollasi rypsiöljyssä paistettuja munkkeja sitkeiksi. Minusta rypsiöljyssä paistetut munkit ovat olleet todella hyviä, mutta en tietysti ole samaan aikaan päässyt vertailemaan muussa rasvassa paistettuihin munkkeihin. Joten on kyllä pieni pähkinäpurtavaksi, mitä rasvaa käytän tänä vuonna munkin paistoon. Testin voitti kookosrasva, mutta en itse oikein lämpene sille. Miinuksena siinä on ilmeisesti se, että rasva sulaa ja kuumenee hitaammin kuin muut rasvat. Ehkä kokeilen sitä auringonkukkaöljyä tänä vappuna.

Mihin munkin paistorasvaan te olette päätyneet? Tai paistatteko ylipäätään munkkeja?

Vappumunkit:

2 ½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
0,75 dl sokeria
½ rkl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon suola, sokeri sekä kardemumma. Alusta taikinaan jauhot ja lisää lopuksi sula rasva. Kohota taikinaa lämpimässä liinan alla vähintään ½ tuntia. Pyörittele taikinasta pieniä pyöreitä palloja noin 20 kpl. Anna kohota vielä liinan alla toiset ½ tuntia.

Paistamiseen:
1 l rypsi- tai auringonkukkaöljyä

Pinnalle:
hienoa sokeria

Kuumenna öljy isossa kattilassa 180 C asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistomittaria, voit testata öljyn lämpötilaa pienellä koepalalla. Liian kylmässä öljyssä taikina uppoaa kattilan pohjalle. Liian kuumassa puolestaan munkki ruskistuu liikaa ennen kuin ehtii kypsyä sisältä. Laita kattilaan muutama munkki kerrallaan. Anna niiden ruskistua alapuolelta ja käännä munkit toisin päin. Kuin myös toinen puoli on kauniin värinen, nosta valmiit munkit talouspaperin päälle lautaselle tai tarjottimelle, niin että enin öljy valuu pois. Sokeroi pienessä kulhossa tai paperipussissa munkki kerrallaan. Olen yleensä pakastanut osan mukeista, jolloin ne munkit kannattaa jättää sokeroimatta ja sokeroita vasta sitten, kun sulattaa niitä pakastimesta.


9 kommenttia:

  1. Ihania munkkeja!:) Minä olen aina paistanut joko rypsissä tai auringonkukkaöljyssä. Ihan sama kumpaa. Kumpi vain on kaupassa eteen paremmin osunut, ja kumpaa on paremmin ollut saatavilla. Täällä pakkaa välillä vapun tienoilla olemaan öljyt vähissä kaupanhyllyllä. Silloin on otettava sitä mitä sattuu saamaan.;) En ole kyllä huomannut mitään eroa, enkä vikoja rypsiöljyssä paistetuissa. Aina ne munkit yhtä hyviltä maistuu.:) Toiset liputtavat tuon kookosrasvan puolesta, mutta itse en ole sitä kokeillut. Mahtaako se edes oikein soveltua rasvakeittimessä käytettäväksi? Kotona kuitenkin olen kookosrasvassakin paistettuja munkkeja syönyt, mutta enpä osaa niistäkään sanoa mitään sen kummempaa. Pitäisi varmaan saada yhtä aikaa eri rasvoissa paistettuja, jotta voisi verrata.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hyvä kuulla, ettei ole mitään eroa rypsi- ja auringonkukkaöljyn välillä! Hyviä ne munkit on joka tapauksessa :) En myöskään ole koskaan käyttänyt missään kookosrasvaa, enkä osaa sanoa käykö se rasvakeittimeen.

      Poista
  2. En ole koskaan paistanut munkkeja, mutta tehtaillaan ensi viikolla toimistolla tippaleipiä. Ei kyllä ole hajuakaan mitä öljyä pääkokki aikoo käyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän voisin kommentoida, että minä puolestani en ole koskaan edes syöny tippaleipiä! Tai en ainakaan muista :)

      Poista
  3. Hups! Tarkoitin sokerisia, mutta herkkuelementit heittivät ajatuksissani kärrynpyörää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, ei se mitään :) Ja kiitos: munkit on parhaita! Ensi viikon munkkisembaloita odotellessa ;)

      Poista
  4. Ei vitsit haluun kokeilla näitä!:) Kiitos ohjeesta:)

    http://sofiawilhelmiina.blogspot.fi/

    VastaaPoista