2. huhtikuuta 2013

Aura-endiivisalaatti

Tämä herkullinen pikkuruoka jäi mieleen Gloria Blog Awardseista viime syksyltä. Sinne herkullisen menun laati Kellohallin ravintoloitsija Antto Melasniemi yhdessä tilaisuuden yhteistyökumppaneiden kanssa. Avomieheni ihastui aurajuuston suurena ystävänä näihin aura-endiivisalaatteihin. Pääsiäisruoalta puuttui alkuruoka ja mieheni ehdotti tätä, joten minäkin uskaltauduin kokeilemaan, vaikka aurajuusto ei olekaan lempparini. Olen kuitenkin yrittänyt viime aikoina opetella syömään auraa, ja todennut, että kylmänä se menee esim. salaatin joukossa, mutta lämpimänä pizzassa tai leivässä tms. maku leviää liikaa ja menee minun sietokyvyn yli. Eli harjoitusta vielä tarvitaan :)

Nämä alkupalat olivat positiivinen yllätys. Endiivisalaatti on kivan rapsakkaa, aurajuusto tuo suolaisuutta ja saksanpähkinät tuovat myös hyvää suutuntumaa. Punasipuli on tietysti pääosassa ja maistuu marinoituna todella hyvältä. Kivaa ja hyvänmakuista sormisyötävää siis. Näiden seurana meillä oli Pommeryn shampajaa pääsiäisen kunniaksi :)

Aura-endiivisalaatti:

200 g endiivisalaattia
50 g saksanpähkinöitä
50 g aurajuustoa
½-1 punasipuli
loraus oliiviöljyä
balsamicoa
ripaus suolaa
mustapippuria
sokeria
sitruunamehua
reilusti lehtipersiljaa 
tarvittaessa lisää suolaa ja mustapippuria

Erottele endiivisalaattikerästä lehdet erilleen. Leikkaa kova kantaosa pois. Pese, kuivaa ja asettele lehdet lautasille. Paahda saksanpähkinöitä kuivalla, kuumalla pannulla muutama minuutti. Murskaa jäähtyneet pähkinät pienemmiksi. Murusta aurajuusto.

Kuori ja halkaise punasipuli. Sipulin koosta riippuen käytä vain toinen tai molemmat puolikkaat. Leikkaa sipuli aivan ohuiksi siivuksi. Marinoi sipuli oliiviöljyllä, balsamicolla, suolalla, mustapippurilla, sokerilla ja sitruunamehulla. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoilua.

Sekoita marinoitujen punasipulien joukkoon pähkinät ja aurajuusto. Silppua sekaan reilusti lehtipersiljaa ja lisää tarvittaessa suolaa sekä mustapippuria. Annostele seosta endiivin lehdille. Tarjoa alkupalana tai illanistujaisten buffet-pöydässä.




14 kommenttia:

  1. Justiinsa hamustelin kaupassa endiivejä ja mietin, mitä ihanaa voisinkaan niistä kokkailla - ja tässä vastauksentynkää! Kiitosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, resepti talteen ja ei muuta kuin kokkailemaan :)

      Poista
  2. Nam, maistuis kyllä mullekin ;) endiivejä tulee ostettua aivan liian harvoin, Auraa on taas jääkaapissa lähes aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Mulle endiivisalaatti on uudempi tuttavuus, mutta se yllätti positiivisesti, joten varmasti käytän sitä jatkossa. Ja mielestäni tuo on kiva tapa tarjota pientä naposteltavaa salaatin lehdeltä. Endiivi on siihen sopiva, kun se on kivan jämäkkä ja rapsakka :)

      Poista
  3. Toi on kyllä ihan huipputapa tarjoilla just vaikka pieniä salaatteja tai muita suolaisia herkkuja. Vitsi että alko muuten tekee mieli aurajuustoa.. oi että, nams! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! Seuraavia illanistujaisia tai illallisia odotellessa voisi kehitellä toisenkin täytevaihtoehdon tuohon endiiville :)

      Poista
  4. iha huippua. Tää on meilläkin tosi kovassa huudossa. Helppoa ja herkullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ihastuin tän kautta taas marinoituun punasipuliin. Voi, että on hyvää :)

      Poista
  5. Vaikuttaa ihanalta!:) Ehkä pitäisi antaa endiiville uusi tilaisuus. Yhden ainoan kerran olen niitä ostanut, ja syömättä jäivät. Olivat ihan mahdottoman kitkerän makuisia. Ehkä olivat jossain vaiheessa kasvua päässeet kärsimään kuivuudesta. Kuivuus tekee salaatit usein kitkeriksi. Vähän huonoa tuuria, että ensimmäiselle kerralle sattui huonon makuiset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nämä olivat ihanan raikkaita alkupaloja :) Olen myös kuullut puhuttavan endiivin kitkeryydestä, mutta nämä kerät, jotka ostin viimeksi olivat kyllä hyviä. Kokeile sinäkin uudestaan, jos vaikka tällä kertaa tykkäisit :)

      Poista
  6. Näyttääpä hyvältä ja varmasti maistuu :)

    VastaaPoista
  7. NAM! oikein herkkulisen näköisiä suupaloja :) meillä ei toinen puolisko suostu sinihomejuustoa syömään, mutta jäisipä enemmän minulle.... :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tein näitä myös ilman aurajuustoa, kun yksi vieraista ei raskaana olevana saanut syödä pehmeitä juustoja. Myös se versio oli oikein maistuva.

      Poista