28. joulukuuta 2012

Vuoden 2012 ruokahuiput

Vuosi lähenee loppuaan, joten on aika kerrata mitä tästä vuodesta jäi käteen! :)

Tammikuussa pureuduimme uuden vuoden lupaukseemme eli lihattomaan tammikuuhun. Huh! Soijarouhe tuli tutuksi ja siitä saikin aikaan ihan hyvää lasagnea ja soijarouhepihvejä. Tamminkuun jälkeen tosin soijarouhepussi on pysynyt kiinni... Muuten kuukausi piti sisällään erilaisia kasvisruokakokeiluja. En kuitenkaan lähteä suosittelemaan täysin lihatonta kuukautta, vaan kasvisruokailua kannattaa opetella pikkuhiljaa :)

Huhtikuussa olimme muutaman päivän lomalla Berliinissä. Siellä tarjolla oli currywurstia, bratwurstia, bratwurstia, currywurstia ja currywurstia, heh :) Oma suosikkimme oli half meter bratwurst, jota kävimme syömässä parina iltana hotellimme läheisellä torilla. Se oli siis pitkä patonki, jonka väliin sai puolen metrin bratwurstimakkaran kuorrutettuna sinapilla ja ketsupilla. Aika mättöä, mutta toimi! Hotellin aamupala puolestaan oli aika samanlainen, mitä suomalaisissakin aamiaisbuffeteissa on saanut syödäkseen, eli tosi hyvä!





Kesä-, heinä- ja elokuussa juhlimme sukulaisten seurassa niin häitä, rippujuhlia kuin syntymäpäiviä ja saimme nauttia herkkuja täynnä notkuvista buffet-pöydistä. Kesän kohokohta oli ehdottomasti ikimuistoiset häät, jossa tarjoilut olivat kyllä kohdillaan. Alkuruokapöydässä oli muun muassa ihania salaatteja, kylmäsavustettua lohta ja focacciaa. Pääruoaksi oli lammasta ja risottoa ja koko ruokailun kruunasi suklaamoussekakku. Hääbuffetin kuvat ovat Sakari Röyskön käsialaa.

Syyskuussa valmistuin tradenomiksi ja taas juotiin kakkukahveja :) Tarjolla oli muun muassa kinkkuvoileipäkakkua, savuporotuulihattuja ja vadelmatäytteistä kinuskikakkua. Servetit ja liinat tietenkin pinkkejä! :)

Lokakuussa saimme nauttia Gloria Blog Awardsien tarjoiluista, kun parhaita ruoka- ja sisustusbloggaajia palkittiin Kellohallilla. Illan menusta mieleen jäivät maukkaat savukalamousse-Real-voileivät, joita tuli syötyä illan aikana suupala jos toinenkin. Niitä täytyykin kokeilla tehdä joku kerta! Lokakuun lopulla avautui myös uusi, upea Indiedays Inspiration-sivusto, jonka ihana ruokaosio on innostanut monia kokeilemaan ja kokkailemaan uusia reseptejä! Oman blogin mukana olo on inspiroinut minua panostamaan uusiin ideoihin, parempiin kuviin ja herkullisempiin resepteihin.


Marraskuussa olimme kylpylälomalla Tallinnassa ja vietimme siellä myös synttäreitäni. Hotellin baarista sai ihanaa caffe lattea! Vanhan kaupungin ihana italialainen ravintola Controvento jäi puolestaan mieleen lämpimän tunnelman ja hyvän ruoan ansiosta. Sinne täytyy mennä vielä joskus uudestaan. Joulukuussa herkuttelu yltyi huippuunsa, kun iltoja piristi juustot ja viinit - jouluruoista ja suklaista puhumattakaan :)



21. joulukuuta 2012

Mustikkainen pannacotta

Pikkujouluaterian päätteeksi nautimme jälkiruoaksi pannacottaa mustikkakastikkeella. Raikkaa marjat ja täyteläisen kermainen pannacottoa sopivat hyvin yhteen.

Pannacotta:

3 dl kuohukermaa
1/4 dl sokeria
½ vaniljatanko
1 liivatelehti

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Halkaise puolikas vaniljatanko ja raaputa siemenet kerman joukkoon. Heitä myös vaniljatangon palat kerman joukkoon ja keitä noin 15 minuuttia. Poista vaniljatangon palat, purista liivatelehdestä vesi pois ja sulata se kerman joukkoon. Kaada kerma annosvuokiin ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia tai yön yli.

Mustikkakastike:

2-3 dl mustikoita
2 rkl sokeria
½ dl vettä

Mittaa kaikki aineet kattilaan. Keitä hetki, jäähdytä ja soseuta blenderissä. Kaada hyytyneen pannacotan päälle.


17. joulukuuta 2012

Lohimedaljongit ja smetanadippi

Savuporojuustokeiton jälkeen illallinen jatkui pääruoan merkeissä. Hain tässä menussa jonkin sortin Suomi-fiilistä, kun alkuruoaksi oli poroa, pääruoaksi lohta ja jälkiruokaa maustoi mustikat. Lohet leikkasin medaljonkien muotoon ja seurana tarjosin sipuleilla maustettua smetanadippiä.

Lohimedaljongit:

200 g lohta ruokailijaa kohden
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

voita ja ryspiöljyä paistamiseen

Leikkaa lohifileestä noin 6 cm levyisiä siivuja eli noin 200 g kalaa per ruokailija. Leikkaa sitten nämä leveät palat halki keskeltä nahkaan asti ja taita kala medaljongiksi. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Paista voi-öljyseoksessa molemmilta puolilta noin 1-2 per puoli. Tarjoa smetanadipin ja salaatin kanssa.

Smetanadippi:

1 prk smetanaa
½ pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
ripaus valkopippuria

Lisää smetanan joukkoon pieneksi pilkottu punasipuli, purista joukkoon valkosipulin kynsi ja mausta ripauksella valkopippuria. Anna maustua jääkaapissa 10-15 minuuttia.



16. joulukuuta 2012

Savuporojuustokeitto

Kuten jo mainitsin Skorpionin keittiön facebook-sivuilla, vietimme lauantai-iltaa herkullisen illallisen merkeissä. Alkuruoaksi tein savuporojuustokeittoa, joka on ollut to do-listalla jo pitkään. Se on kyllä niin helppo ja herkullinen alkuruoka, että ihmettelen miksi en ole aiemmin tehnyt. Savupororouhe löytyy kaupassa kinkkusuikaleiden yms. vierestä tai sen tilalla voi halutessaan käyttää savuporoleikkelettä, jota saa puolestaan leikkelehyllystä. Rouhe on leikkelettä edullisempaa ja sopi mielestäni keittoon paremmin, joten valitsin sen. Rouhe on tosi suolaista, joten keittoon ei tarvitse lisätä enää muuta suolaa.

Savuporojuustokeitto:

1 l vettä
½ lihaliemikuutio
200 g savuporotuorejuustoa
100-150 g kylmäsavupororouhetta
mustapippuria
3 rkl maizenaa
tuoretta persiljaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon lihaliemikuutio. Lisää tuorejuusto sekä savupororouhe. Mausta mustapippurilla. Sekoita maizena tilkkaan kylmää vettä ja kaada suuruste keittoon ohuena nauhana. Anna kiehua hetki. Tarjoile tuoreen persiljasilpun kanssa.




14. joulukuuta 2012

Sunnuntain herkkuaamiainen

Arkiaamuisin aamupalaani kuuluu aina kupillinen kahvia töissä. Toisinaan teen sen seuraksi kotona pari ruisleipää mukaan tai vaihtoehtoisesti syön kotona kaurapuuroa ja juon lasillisen maitoa ennen töihin lähtöä. Kovin paljon en siis ehdi nauttia aamupalasta arkisin, ja siksi viikonloppuisin on ihana kerätä aamiaispöytään kaikkea hyvää ja istua rauhassa nauttimassa pöydän antimista.

Sunnuntaiaamiaisesta varten keitin meille kananmunat. Lisäsin kananmunat kiehuvaan veteen ja keitin 7 minuuttia, jolloin munasta tuli juuri sopiva lusikoitavaksi :)

Aamupalaan kuului tietysti myös kahvia. Nykyisin juomme yleensä Brazil-kahvia, siinä on ihanan pehmeä maku. Mehulasilta löytyi Hedelmätarha appelsiini-mandariini-rypäletäysmehua, leivän päälle vaihtoehtoina oli tuttuun tapaan Oltermannia, meetvurstia, kinkkua, kurkkua ja tomaattia. Aika usein meillä on esimerkiksi ruispuikuloita tai -reikäleipää, mutta tänä aamuna herkuttelimme ihanilla Vuoksen piirakoilla.


Munakupin virkaa mulla toimittaa aina shottilasi! Siitä on hyvä lusikoida kananmunaa kohti ääntä :) Mitäs teidän herkkuaamiaisella syödään?


13. joulukuuta 2012

Kanelirullapullat eli korvapuustit

Kaneli! En keksi juuri nyt mitään parempaa tuoksua :) Uunituorepulla! Just täydellistä! Ei korvapuustit selityksiä kaipaa, ne vaan on niin hyviä :)

Korvapuustit:

2 ½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
0,75 dl sokeria
½ rkl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita

muutama ruokalusikallinen margariinia tai voita
sokeria
kanelia (paljon!)

1 kananmuna voiteluun

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon suola, sokeri sekä kardemumma. Alusta taikinaan jauhot ja lisää lopuksi sula rasva. Vaivaa kunnolla. Kohota taikinaa lämpimässä liinan alla vähintään puolituntia. Jaa taikina sitten kahteen osaan ja kauli siitä kaksi levyä. Voitele levyt margariinilla, ripottele pintaan sokeri ja kaneli. Kieritä levy rullalle ja leikkaa siitä muutaman sentin levyisiä paloja. Paina korvapuustit pellille leivinpaperin päälle. Kohota liinan alla 10-15 minuuttia ja lämmitä sillä aikaa uuni 225C asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja paista uunissa noin 10 minuuttia.






6. joulukuuta 2012

Mokkapala-rahkatorttu

Kahville leivoin mokkapala-rahkatortun, johon sain idean myöskin Yhteishyvä Ruoka-sivustolta. Alkuperäisessä reseptissä täytteeseen tuli maustamatonta tuorejuustoa, mutta kaupassa päädyin vielä viime hetkellä vaihtamaan sen maitorahkaan, joka olikin oikein hyvä valinta.


Mokkapala-rahkatorttu:

Pohja:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl perunajauhoja
½ dl leivontakaakaota
2 tl leivinjauhetta


Kuorrutus:
4 rkl vahva kahvia
30 g sulatettua margariinia
2 rkl kaakaojauhetta
2½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
1 dl kuorrutusta
250 g maitorahkaa

Koristeluun:
nomparelleja

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan siivilän läpi puuhaarukalla sekoittaen. Paista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 225C asteessa 7-8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Anna jäähtyä ja irroita sitten leivinpaperi.

Sulata margariini. Lisää siihen kahvi, kaakoajauhe, tomusokeri sekä vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa täyte eli desi kuorrutetta ja purkillinen maitorahkaa. Levitä täyte jäähtyneelle torttupohjalle ja kääri torttu rullalle pitkältä sivulta lähtien. Siirrä tarjoiluastiaan ja levitä päälle kuorrute. Koristele vielä nomparelleilla.




Sitruunaiset broilerifileet ja paprika-cheddarkastike

Olimme kutsuneet viime lauantaina lounas- ja kahvivieraita, joten koko aamun vierähtikin keittiössä. Lounaaksi kokeilin uutta broilerireseptiä ja juustokastiketta, joiden reseptit löysin Yhteishyvän sivuilta

Sitruunaiset broilerifileet:
 
6 maustamatonta broilerin rintafileetä
½ sitruuna
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl jauhettua valkopippuria

paistamiseen rypsiölyjä

Ota broilerifileet pöydälle lämpenemään ½ tuntia ennen valmistusta. Raasta kulhoon puolikkaan sitruunan kuori ja purista joukkoon mehu. Lisää teelusikallinen suolaa ja kierittele fileet seoksessa. Riko toiselle lautaselle kananmuna ja laita toiselle korppujauhot sekä mausteet. Pyöritä sitruunaiset fileet seuraavaksi kananmunassa ja viimeiseksi korppujauho-mausteseoksessa. Paista fileisiin pannulla väri ja siirrä sitten uunivuokaan. Paista fileitä uunin 200C asteessa noin 35 minuttia. Sillä aikaa, kun broilerit ovat uunissa, voit valmistaa kastikkeen. 

Paprika-cheddarkastike:

1 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli
½ suippopaprika
2-2½ dl maitoa
200 g cheddar-sulatejuustoa
jauhettua muskottipähkinää
chilijauhetta
paprikajauhetta
suolaa
1 rkl maizenaa
tilkka kylmää vettä

Kuutioi sipuli ja paprika. Kuullota niitä öljyssä teflonkattilassa. Lisää joukkoon maito ja pieninä paloita cheddar-juusto. Sekoita koko ajan, ettei kastike pääse palamaan pohjaan. Mausta muskottipähkinällä, chili- ja paprikajauheilla sekä suolalla. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maizena tilkkaan kylmää vettä ja lisää kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen kuplahtaa muutaman kerran ja nosta sitten pois liedeltä. Tarjoa broilerifileiden kanssa.



1. joulukuuta 2012

Saa kai sitä toivoa...

Pöyrähdin työpäivän jälkeen Kodinykkösessä ihailemassa jouluisia esillepanoja. Päädyin tietenkin astia- ja talouspuolelle ihastelemaan keittiötarvikkeita ja pitkän tovin vietin katsellessa Arabian 24h-astiasarjaa. Vuosien aikana kaappeihini on kertynyt ihan riittämiin valkoisia 24h lautasia, kuppeja ja kulhoja. Nyt kuitenkin tuntuu, että kaipaisin jotain lisäväriä kattauksiin. 24h-sarjan sinisessä Tuokio-kuviossa on jotain jännittävää, mikä miellyttää silmääni. Tuokio-kuvioisten 24h-astioiden hankkiminen kyllä houkuttaisi :)

Kahvikuppien virkaa meillä on toimittaneet mukit, mutta aletaan olla molemmat vähän kyllästyneitä niihin. Toivelistalla olisi siis Tuokio kahvi-/teekuppeja (0,26 l) ja niiden alle vateja (17 cm). Näiden lisäksi bonuksena kaupan päälle haluasin hankkia vielä kaatimen (0,5 l).
Astiahyllyltä jatkoin matkaani herkkuhyllyjen ohi. Esillä oli ihania mausteita, sinappeja, öljyjä, kahveja... vaikka mitä! Sieltä voisi käydä keräämässä vaikka joululahjaksi herkkukorin :)



Ihastelin myös jouluisia purkkeja ja purnukoita, joihin voisi säilöä piparkakkua ja pikkuleipiä. Pysähdyin katselemaan hassuja pupu-myllyjä. Hauskannäköisiä ne ovat, mutta eivät ehkä sovi meidän keittiöön. Enemmän tykkään perinteisistä puisista, pippuri- ja suolamyllyistä. Vaalea, puinen pippurimylly meiltä löytyykin jo. Jos keittiössä olisi vähän enemmän laskutilaa, olisi kiva pitää esillä kaikennäköisiä koreja ja puisia leikkuulautoja ynnä muita.




























Mitä keittiövälineitä tai astioita teidän toivelistalla on? :)

29. marraskuuta 2012

Juustoinen uuniseiti

Olen yrittänyt antaa entisille "inhokkiruoilleni" uuden mahdollisuuden. Seitiä on tullut syötyä viimeksi jossain opiskelijaravintolassa varmaan muutama vuosi sitten. Jostain se seiti-idea pompsahti päähäni ja ajattelin kuitenkin vielä yrittää - jos se ei olisikaan menetetty tapaus. Pitkän työpäivän jälkeen aloin laittamaan ruokaa epäilevin ajatuksin. Nälkä kurni vatsaa ja edessä oli jäinen paketti seitiä. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut, joten laitoin kaikkeni peliin, että siitä tulisi hyvää. Ja tulihan siitä! Yllätyin oikein itsekin :) Tässä resepti, olkaa hyvät.

Juustoinen uuniseiti:

400 g alaskanseitiä
suolaa
viispippuria
sitruunamehua
2 tomaattia
2 dl ruokakermaa
1 dl emmental-raastetta
 ruohosipulia

Nosta hieman sulaneet seitifileet uunivuokaan. Ripottele pintaan suolaa ja viispippuria rouheena myllystä. Pirskota päälle sitruunamehua. Leikkaa tomaatit reilun kokoisiksi kuutioiksi ja lisää vuokaan. Kaada kalojen päälle ruokakerma ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunissa 225C asteessa 30-40 minuuttia. Koristele tuoreella ruohosipulilla. Tarjoile perunoiden ja tuoreen salaatin kera.

























Annos houkutteli paikalle myös kisumme... :) Ihan niin kuin se nyt ei muuten olisi joka paikassa!

28. marraskuuta 2012

Flunssan karkoitusleipä

Jos pöpö iskee tai erehtyy palelluttamaan itsensä pakkasessa, tässä mitä mainioin flunssan karkoitusleipä! Raaka valkosipuli ja omena sopivat ihanasti yhteen ja ruisleipähän on aina terveellistä syötävää :)

Flunssan karkoitusleipä:

ruisleipää
margariinia
valkosipulin kynsi
oltermannia
omenaa

Voitele ruisleipä margariinilla. Kuori valkosipuli ja leikkaa se ohuen ohuiksi siivuiksi leivän päälle. Siihen pari siivua juustoa päälle sekä muutaman siivu omenaa. Avot! :)























 Skorpionin keittiössä myös Facebookissa. Tykätkää!
 

25. marraskuuta 2012

Chilinen kanakeitto

Marraskuu on ollut taas harvinaisen musta ja pimeä. Melkein masentaa... Keittiössäkin on ollut aika hiljaista, kun kaikki energia on mennyt töihin ja arjen pyörittämiseen. Tänään tein tällaista simppeliä kanakeittoa, jota maustoin ihanalla sambal oelek-chilitahnalla.
 
Chilinen kanakeitto:

1 rkl rypsiöljyä
300 g maustamattomia kanasuikaleita
1 rkl sambal oelek-chilitahnaa
3-4 porkkanaa
100 g parsakaalia
8 dl vettä
½ kanaliemikuutio
2 dl kookosmaitoa

Ruskista kanasuikaleet öljyssä. Mausta reilulla ruokalusikallisella chilitahnaa. Kuori ja pilko porkkanat minikuutioiksi. Pilko parsakaalin kukinnot myös pieniksi. Itse käytin tähän pakasteparsakaalia, kun sitä sattui pakastimessa olemaan, mutta tuorekin tietysti käy. Lisää kiehuvaan veteen ½ kanaliemikuutio sekä porkkanakuutiot. Keitä 10-12 minuuttia. Lisää sitten parsakaalit ja jatka keittämistä muutama minuutti. Lisää lopuksi kookosmaito sekä kanasuikaleet ja kuumenna vielä hetki.

18. marraskuuta 2012

Pohdintoja... ja ravintolavinkki

Olen viime aikoina pohtinut ruokabloggaamisen syvimpiä saloja. Bloggaus on hirveässä nosteessa ja sen ympärille liittyy nykyisin mitä ihmeellisempiä media- ja markkinointimaailman kiemuroita. Vaikka suhtaudun itsekin avoimin mielin markkinointiin blogeissa, olen miettinyt kuitenkin, kenen mielipiteitä blogit tuovat esiin. Kuuluuko blogissa tavallisen kotikokkaajan vai eri ruokafirmojen äänet? Onko uutuustuote juuri sinun mielestäsi ihanaa vai onko se ihanaa siksi, että olet saanut ilmaistuotteen testattavaksi? Mitä tuotteita hehkuttaisit blogissa, jos poimisit itse tuotteet kaupan hyllyltä sen sijaan, että olet saanut ne markkinointiyhteistyön kautta?

Itse olen tavallinen nuori nainen, joka on kiinnostunut ruuanlaitosta ja leipomisesta sekä perinteistä että uusista trendeistä. Oikeasti minun näköistä syötävää on juuri se karjalanpaisti tai kestosuosikkini mokkapalat. Tuntuu vaan, että nykyisin monet yrittävät olla jotain, mitä eivät olekaan. Villitykset cakepopseista whoopie-leivoksiin täyttävät trenditietoiset blogit. Itsekin kokeilen usein uusia leivonnaisia tai koitan kehitellä eri variaatioita ihan arkiruoista. Olen kuitenkin huomannut viime aikoina ikävöiväni peruskorvapuustia... mihin se on unohtunut kaiken tämän trenditietoisen bloggaamisen keskellä? Satunnaisten cupcakes-kokeilujen lomassa haluan pitäytyä tässä omassa kotileipuri-jutussani ja koittaa jättää kikkailut muille. Minulle ruoanlaitto ja leivonta on mielekästä puuhaa arjen aherruksen keskellä, tärkeintä on maku, kiva tekeminen ja syöminen hyvässä seurassa :)

Tilityksen jälkeen mennään kuitenkin vähän kevyempään aiheeseen, nimittäin menneeseen Tallinnan lomaani. Oltiin mieheni kanssa rentoutumassa pari päivää kylpylälomalla ja nautimme tietysti myös hyvästä ruoasta. Kävimme tuttavani suosituksesta aivan ihanassa italialaisessa ravintolassa vanhassa kaupungissa. Voin lämpimästä suositella Controventoa Tallinnan matkailijalle, sillä se oli todella tunnelmallinen ja viihtyisä ravintola. Palvelu oli moitteetonta, ruoka hyvää ja annokset olivat isot ja hinnat pienet :) Me söimme siellä täyteläiset Spaghetti alla carbonarat (10,7€) ja joimme italialaista Montepulciano d`Abruzzo-punaviiniä (3,9€ 22cl). Nam! Vieläkin herahtaa vesi kielelle :)




11. marraskuuta 2012

Broilerilasagne

Saimme Gloria Blog Awardseista mukamme kivan tuotekassin, jossa oli eri yhteistyökumppaneiden tuotteita. Kassista löytyi myös Valion Viola Mustaleima-juustokeittoa ja purkin kyljestä huomasin vinkin, että sitä voisi käyttää myös pastakastikkeen pohjana. En ollut vähään aikaan tehnyt lasagnea, joten päätin kokeilla juustokeittoa siihen perinteisen juustokastikkeen tilalle. Lasagnen valmistusaika lyheni kivasti, kun ei tarvinnut keitellä juustokastiketta alusta asti. Lihana käytin tällä kertaa kanaa, joka sai ihanaa makua tomaatista, valkosipulista ja chilistä. Nams :)  

Broilerilasagne:

12 lasagnelevyä

Tomaattikastike:
1 rkl rypsiöljyä
600 g kanasuikaleita
3 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattipyreetä
1 prk tomaattimurskaa
1 kanaliemikuutio
ripaus chilijauhetta

Juustokastike:
1 prk Valio Viola Mustaleima-juustokeittoa
ripaus muskottipähkinää

½ dl emmental-juustoraastetta

Ruskista kanat paistinpannussa öljyssä. Purista joukkoon valkosipulin kynnet ja kuullota hetki. Lisää tomaattipyree sekä -murska. Mausta kanaliemikuutiolla ja chilijauheella. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Mausta Viola Mustaleima-juustokeitto muskottipähkinällä. Voitele uunivuoka ja laita pohjalle juustokeittoa, sitten kerros lasagnelevyjä, tomaattikastiketta ja taas juustokeittoa. Jatka kunnes kastikkeet ja lasagnelevyt on kaikki käytetty. Laita vielä viimeisten lasagnelevyjen päälle juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 175C asteessa 45 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen ruokailua.




7. marraskuuta 2012

Parmankinkku-vuohenjuustopiirakka

Tätä piirakkaa sain maistaa eräissä juhlissa ja tykästyin niin paljon, että piti pyytää resepti juhlien isännältä. Alkuperäinen resepti on peräisin Dansukkerilta, mutta muokkaisin sitä muutamista kohtaa. Ei tämä mitään kevyttä evästä ole, kuten kerma ja juustomääristä voi päätellä, mutta hyvä piirakka salaatin kera herkutteluhetkiin. 

Parmankinkku-vuohenjuustopiirakka:

Pohja:
n. 500 g jauhoisia perunoita
½ dl maitoa
1 rkl voita
1 tl suolaa
4 dl venhäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
½ dl rypsiöljyä (alkuperäisessä ohjeessa 1½ dl, mutta se tuntuu olevan liikaa...)

Täyte:
100 g parmankinkkua
4 rkl aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
3 rkl vihreitä oliiveja renkaina
150 g vuohenmaitojuustoa
reilusti tuoretta basilikaa
mustapippuria myllystä
4 dl crème fraîchea
4 kananmunaa
200 g juustoraastetta

Kuori ja pilko perunat pieniksi kuutioksi. Keitä miedosti suolatussa vedessä, kunnes ne ovat kypsiä. Kaada keitinvesi pois ja vatkaa perunoista muusia sähkövatkaimella. Lisää joukkoon maitoa ja ruokalusikallinen voita. Sekoita kulhossa kuivat aineet, vaivaa perunamuusi käsin niiden sekaan. Lisää lopuksi öljy. Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esipaista 200C asteessa 10 minuuttia.

Paloittele parmankinkku ja valuta tomaateista öljy. Lisää esipaistetun pohjan päälle kinkut, tomaatit, oliivit ja vuohenjuusto nokareina. Silppua päälle basilikaa ja rouhi mustapippuria myllystä. Sekoita kulhossa crème fraîche, kananmunat ja juustoraaste. Kaada piirakan päälle. Paista vielä noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin värin pintaan. Piirakka maistuu sekä lämpinä että jäähtyneenä. Tarjoile vihersalaatin kanssa.



4. marraskuuta 2012

Karjalanpaisti

Karjalanpaisti on ollut yksi suosikkiruoistani jo pitkään. Kotoa pois muutettuani olen saanut sitä vain muutaman kerran vuodessa Savossa käydessäni. Meillä karjanlanpaisti kuuluu myös joulupöytään, mutta käy muutenkin hyväksi viikonloppuruoaksi. Jo pidemmän aikaa ajatuksissani on ollut uunipadan hankkiminen, jotta voisin omassakin kodissa tehdä karjanlanpaistia. Nyt sainkin lahjaksi Iittalan upean Sarpaneva-padan, joka on emaloitua valurautaa. Pääsin siis vihdoin karjanlanpaistia kokkaamaan!


Karjalanpaisti:

700-800 g karjalanpaistilihoja
3 porkkanaa
2-3 sipulia
1-2 tl suolaa
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
vettä

Kuori ja pilko porkkanat sekä sipulit lohkoiksi. Kaada lihat, porkkanat ja sipulit pataan. Mausta teelusikallisella suolaa. Heitä sekaan maustepippurit sekä muutama laakerinlehti. Lisää sen verran vettä, että lihat peittyvät. Paista uunissa ilman kantta 200C asteessa tunnin verran. Sekoittele muutamaan kertaan, jotta kaikki lihat saava väriä pintaan. Tunnin paiston jälkeen lisää kansi, vähennä lämpötila 175C asteeseen ja jatka kypsennystä vielä kaksi tuntia.Tarjoa keitettyjen perunoiden ja makaronin kera.



Sarpanevassa on kätevä puinen kahva, jolla voi nostaa padan kannen kätevästi polttamatta sormiaan. Siitä on myös hyvä nostella koko pataa, joka on kyllä aika painava! :)